В Рівному держава позбавила споживачів стимулу встановлювати газові лічильники

В Рівному держава позбавила споживачів стимулу встановлювати газові лічильники

30.10.14 16:39 0 750
3Рішенням про зниження норм споживання газу держава позбавляє споживачів стимулів заощаджувати газ та встановлювати лічильники. Адже після прийняття Постанови Кабміну про зниження норм споживання газу, споживачі, які не мають лічильників газу, платитимуть за газ в 1,5-2 рази менше, що зовсім не стимулює їх до ощадливого користування газом. Крім того, вони також не будуть зацікавлені у встановленні лічильників за власний рахунок.

Держава зобов`язала газопостачальні компанії до 2018 року оснастити житлові приміщення лічильниками газу для досягнення прозорості обліку і споживання газу та виконання вимог Європейського енергетичного співтовариства. Наразі ПАТ «Рівнегаз» обслуговує понад 252 тис. споживачів газу – фізичних осіб по всій Рівненській області, з яких 13% не мають газових лічильників, а це майже 37 тис. помешкань.

Подорожчання газу у травні підштовхнуло людей до встановлення приладів обліку. Цей дієвий метод дозволяє розраховуватися лише за фактичне споживання газу та привчає споживачів раціонально використовувати енергоносій. Втім, рішення уряду про зменшення норм споживання газу для споживачів, які не мають приладів обліку, позбавило їх економічних стимулів встановлювати лічильники.

«Згідно з інвестиційною програмою у 2012 році нами було встановлено 4,2 тис безкоштовних побутових лічильників, а в 2013 році – понад 11 тис. Проте зараз через соціально-економічні труднощі наші об'єми впали, і за 9 місяців цього року встановлено до 4 тис лічильників. Враховуючи існуючий рівень фінансування програми, на забезпечення всіх споживачів регіону газовими лічильниками знадобиться не менше 7 років», — зазначає заступник голови правління з постачання та обліку газу ПАТ «Рівнегаз» Віктор Осницький.

Щоб забезпечити всіх споживачів ПАТ «Рівнегаз» приладами обліку необхідно майже 50 млн. грн. Для цього потрібно або збільшити фінансування програми безкоштовного встановлення лічильників газу або ж держава має стимулювати споживачів встановлювати прилади за власний кошт.

Нагадаємо, що з 1 жовтня згідно із постановою Кабінету Міністрів України «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» від 06.08.2014 № 409 було змінено норми споживання природного газу для всіх споживачів — фізичних осіб, в домоволодіннях яких не встановлені лічильники газу.

Про це повідомила спеціаліст зі зв'язків з громадськістю ПАТу Вікторія Левчук.

Про це повідомили у Рівненській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі на пожежі ...
Наступна новина: Міліціонери ліквідували ...

КОМЕНТАРІ