В Луцьку депутати задоволені станом виконання робіт з розчистки річки Сапалаївка та Теремнівських ставків

В Луцьку депутати задоволені станом виконання робіт з розчистки річки Сапалаївка та Теремнівських ставків

30.10.14 14:19 0 897
Про стан цих робіт під час шньої сесії доповідав радник міського голови Борис Сорока. Він повідомив, що протяжність річки Сапалаївка - 12 км, в межах міста — 8, 3 км. Майже на всій міській території річка протікає через густо-заселені райони міста.

В результаті щільної забудови вулиць Клима Савура, Ніла Хасевича, Холмської, Щепкіна, Ярощука вздовж річки — будинки підходять до урізу води, в окремих місцях — 10-5 метрів. “Русло річки постійно захаращувалось, багато повалених сухостійких і аварійних дерев, річка замулювалась і все це постійно створювало затори, а після дощів — підтоплювало житлову та громадську забудови”, - повідомив Борис Сорока. До червня-липня дитяча залізниця перебувала у воді. Через ці проблеми до міської ради постійно надходили скарги лучан.

Стан Теремнівських ставків був не кращий — замулене дно, були факти скидів із приватного сектору каналізаційних стоків у водойму, рівень води не регулювався, шондори були зруйновані, ставок втратив здатність до самоочищення.

Тому за дорученням міського голови Миколи Романюка було прийнято відповідне рішення про здійснення комплексу робіт з розчистки цих водойм, що накопичувалися протягом 30-40 років.

Так, в 2012 році інститут “Волиньводпроект” розробив робочий проект з розчищення та поглиблення русла річки Сапалаївка. Роботи виконувала організація “Стир-Агробуд”. Розчищено першу чергу — від вул. Потапова до Ніла Хасевича. Паралельно був залучений і соціальний бізнес, за допомогою якого було споруджено торговельний комплекс, поєднаний з облаштуваним дитячим майданчиком, в розширеній заплаві створено містечко для водоплаваючої питиці, змінено міст, встановлено альтанку тощо. За словами Бориса Сороки, у планах — роботи з облаштування велосипедних та роликових доріжок.

У 2013 році замовлено проектну документацію щодо розчищення Теремнівських ставків, кошторисна вартість якої 5,5 млн грн. Будівельні роботи виконувало підприємство “СтирАгробуд”. Зараз поглиблено дно, розчищено русло та заплава річки від мулу, аварійних дерев та побутового сміття. Вартість робіт — 2, 6 млн грн. ТзОВ “Трасн Міст” виконано капітальний ремонт мостів через річку Сапалаївка на вул. Винниченка та на вул. Теремнівській. Окрім цього, на Теремнівському мосту укріплено дамбу, влаштовано монолітні плити, шлюзову камеру, здійснено її ремонт, укріплено укоси, облаштовано оглядову площадку, встановлено нові шондори з механічним підйомом, здійснено благоустрій прибережної зони.

Радник міського голови Борис Сорока наголосив, що позитивний результат побачили після дощової зливи в липні — коли русло забезпечило прийом зливових вод, не було підтоплення будинків.

Він зауважив, що у планах — здійснити комплекс робіт. Зокрема, паспортизувати пляж Теремнівського ставку, дообладнати там сходи, організовувати рятувальний пост, пляжну зону, здійснити комплекс відновлювальних гідрологічний робіт на водоймі ім. 900-річчя м. Луцька, виготовити нові конструкції мостових переходів там тощо.

Серед проблемних питань обранці громади назвали згубні дії недобросовісних лучан, які свідомо засмічують річку, здійснюючи скиди каналізаційного стоків із приватного сектору. Ще одна проблема, з якою треба боротися, - самовільне захоплення земель.

Майже всі депутати схвально відгукувались про здійснені роботи з розчистки річки Сапалаївка та Теремнівських ставків.

Висловив вдячність депутатам, підприємствам та усім працівникам, що причетні до цієї роботи, і міський голова Микола Романюк. “Ми й надалі працюватимемо у цьому напрямку, спільно ми зробимо хорошу справу для лучан”, - зазначив він.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: “Підготовчі роботи зі ...
Наступна новина: У Львівській області в ОДА ...

КОМЕНТАРІ