Всі райони Житомирщини виявили бажання взяти участь у третій фазі Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток,орієнтований на громаду»

Всі райони Житомирщини виявили бажання взяти участь у третій фазі Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток,орієнтований на громаду»

31.10.14 12:20 0 610
Результатам та перспективам реалізації в області Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» була присвячена конференція, що відбулася у с. Стрибіж Червоноармійського району 30 жовтня. Досвідом роботи, шляхами втілення міні-проектів перед учасниками заходу – представниками районів області – ділилися координатор проекту в області Олег Процик, голова Червоноармійської районної ради Віктор Галущинський, Стрибізький сільський голова Леонід Корзун.

Головна мета Проекту ЄС/ПРООН – сприяти сталому соціально-економічному розвитку на місцевому рівні шляхом посилення спільного управління та заохочення громадської ініціативи. Проект фінансується на 50% Європейським Союзом та Програмою розвитку ООН в Україні, на 40% - місцевим бюджетом і на 5% - громадою населеного пункту. І той факт, що люди вкладають свої кошти, спонукає їх більш відповідально ставитися до об'єктів, зведених в рамках цієї програми.

Проект «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» працює в Житомирській області з 2008 року. До участі у ньому були залучені 11 районів. Упродовж другої фази проекту, яка тривала з 2011 по 2014 роки, було реалізовано 28 мікро-проектів на суму 5,9 млн. грн., з яких внесок громади складає 300 тис. грн. Про це повідомив учасникам конференції координатор проекту Олег Процик.

Зокрема, сільські громади виявили бажання спільно працювати над вирішенням проблем водопостачання. Так у с. Садки Житомирського району було відкрито станцію знезалізнення води, в результаті чого його мешканці отримали чисту питну воду. Пріоритетною є й сфера охорони здоров'я. Так, у с. Глибочиця Житомирського району в рамках Проекту було закуплено сучасне медичне обладнання для амбулаторії. Збільшується кількість проектів, спрямованих на енергозбереження, використання відновлювальних джерел енергії. Так, у с. Стрибіж Червоноармійського району проведено вуличне освітлення на сонячних батареях, у дитячому садочку с. Тютюнники Чуднівського району встановлено газовий конденсаційний котел, який скорочує споживання блакитного палива до 35%. У рамках проекту у дитячому садочку с. Тепениця Олевського району та у школі с. Волосівка Чуднівського району реконструйовано систему опалення, а саме встановлено піролізні котли, які характеризуються низьким споживанням палива.

Як зауважив Олег Процик, на жаль, поки що незадіяний в області такий напрямок спільного вкладення коштів, як охорона навколишнього середовища, який передбачає зокрема утилізацію відходів, каналізацію та дренаж, знешкодження запасів пестицидів тощо.

У рамках Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» передбачається ознайомлення з його перевагами якомога більшої кількості людей. Так, з метою привернення уваги підростаючого покоління до питань енергозбереження в Олевському, Житомирському, Володарсько-Волинському та Чуднівському районах було проведено конкурси дитячого малюнку «Зелена енергія».

29 вересня у Житомирі стартувала третя фаза спільного проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Враховуючи суспільно-політичну ситуацію в країні, проект зменшив навантаження на бюджет до 25%. Отже, фінансування у реалізацію міні-проектів складає відтепер 75%, але не більше 10 тис. доларів для звичайних проектів і не більше 15 тис. доларів для інноваційних проектів. Для участі у третій фазі проекту подали заявки всі 23 райони. Наразі триває етап відбору, у результаті якого будуть визначені 8 районів, у кожному з яких буде йти робота з 4 об'єктами – всього 32 проекти.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ