«Помста оперативника розвідки» Кушніра показує,що спецслужби не всемогутні,– рецензія

«Помста оперативника розвідки» Кушніра показує,що спецслужби не всемогутні,– рецензія

01.11.14 10:52 0 677
Пригодницький роман Богдана Кушніра «Помста оперативника розвідки», який увійшов до довгого списку премії Книга року ВВС–2014, можна прочитати як ще одне розвінчання міфу про всемогутність спецслужб.

Про це йдеться у рецензії професора Києво-Могилянської академії Віри Агеєвої, опублікованій на сайті ВВС Ukrainian.

Вона зазначає, як на цей наш революційний рік, розповідь видається дуже актуальною. До того ж у фіналі напруженого детективного сюжету стверджується всемогутність Автора, того, хто краще за інших володіє не пістолетом, а словом.

«Історія, яку розказує Богдан Кушнір, – про діяльність російських спецслужб, що з усіх сил клопочуться над створенням «поясу стабільності» навколо своєї великої держави. У Києві непроханим московським гостям ведеться не найкраще», – пише автор рецензії.

Віра Агеєва зазначає, з одного боку, при читанні роману таки може розвинутися фобія: «здається, всемогутні та всюдисущі російські шпигуни заполонили українську столицю і стежать за кожним нашим кроком».

Але в якийсь момент страхи остаточно відступають: романіст весело переконує, що російської загрози боятися не варто, бо всі величезні гроші, виділені на спецоперації і створення шпигунської мережі та кишенькових проросійських партій, попросту розкрадаються виконавцями надсекретних доручень.

«Доблесні романтики-оперативники тотальну корупцію, звичайно ж, викривають, але рухові слов’янської єдності на українських теренах це не надто допоможе.

Найчесніші контррозвідники стануть жертвами політичної інтриги.

І отут, ближче до фіналу, і виявляється, що вершителем людських доль насправді зостається, як і споконвіку, письменник», – йдеться у рецензії.

У передмові, пише Віра Агеєва, письменник запевняє, що особисто знав багатьох прототипів своїх героїв. Вона висловила сподівання, що життя не буде цього разу, як іноді трапляється, наслідувати літературу, «бо в автора можуть бути певні неприємності».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ