На Хмельниччині відбулася колегія Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації за підсумками роботи галузі за 9 місяців поточного року

На Хмельниччині відбулася колегія Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації за підсумками роботи галузі за 9 місяців поточного року

04.11.14 14:35 0 709
Днями відбулася колегія Департаменту охорони здоров'я за участю начальників управлінь охорони здоров'я Хмельницької та Кам'янець-Подільської міських рад, головних лікарів центральних районних лікарень, головних лікарів обласних та міських лікувально-профілактичних закладів, заступників головних лікарів з медичного обслуговування населення, заступників головних лікарів з лікувальної роботи, головних лікарів центрів первинної медико-санітарної допомоги, головних лікарів санаторіїв, начальника СМСЧ № 4 м. Нетішин, директорів медичних коледжів, училищ, головних штатних та позаштатних спеціалістів Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації.

Головним питанням, яке розглядалося на засіданні колегії, були підсумки роботи лікувально-профілактичних закладів області за 9 місяців 2014 року та виконання рішення колегії ДОЗ ОДА від 29.10.13 №14.

Про роботу галузі за звітний період доповідав директор Департаменту охорони здоров'я області Я.М. Цуглевич.

Яків Миколайович зазначив, що незважаючи на складну економічну та політичну ситуацію в країні, питання з надання медичної допомоги населенню залишаються вкрай актуальними та пріоритетними.

Він наголосив, зокрема, що ситуація в області з питань проведення тендерів із закупівлі лікарських препаратів покращилася і, за його словами, до кінця наступного місяця хворі отримають всі необхідні ліки та вакцини за державними закупівлями.

У своїй доповіді керівник Департаменту також звернув увагу на питання, які, за його словами, хвилюють найбільше. Зокрема, - демографічна ситуація в області. Щодо показника народжуваності, то він зріс порівняно з аналогічним періодом минулого року (8 міс. 2013 року – 11,0 на 1 тис. нас., 8 міс. 2014 року – 11,3). Показник загальної смертності, хоч і залишається на рівні минулого року, але є високим, як для європейської держави – 15,4 на 1 тис. населення.

Доповідач також зазначив, що значного покращення потребує в області стан здоров'я сільського населення та ситуація щодо материнських втрат.

Йшлося у доповіді і про фінансування галузі. Зведений бюджет охорони здоров'я Хмельницької області за 9 місяців 2014 року по загальному фонду складає 979,4 млн. грн., фактично використано 924,1 млн. грн. (94 % до плану), що становить 751,21 грн. на одного мешканця при річному плані - 976,95 грн. (в 2012р. - 882,3 грн., 2013р. - 997,6 грн.).

Щодо позабюджетних надходжень, то їх за 9 місяців 2014 року надійшло 53 млн. 907,4 тис. грн.(за аналогічний період 2013 р - 63 млн. 472,7 тис. грн.), за рахунок надходжень коштів від надання платних послуг та залучених позабюджетних коштів.

З них, на виконання обласної програми “Розвиток галузі охорони здоров'я на 2012-2014 рр.” закуплено витратних матеріалів та медичних препаратів на суму 23 176 тис. грн., в тому числі препарати для хворих з хронічною нирковою недостатністю, трансплантованими органами, гострим інфарктом міокарда, для дітей, хворих на первинний імунодефіцит, муковісцидоз, фенілкетонурію, ювенільний ревматоїдний артрит. Всього для цих дітей закуплено медикаментів на суму 1945,2 тис. грн.

Придбано інсулінів для хворих на цукровий діабет на суму 11699 тис. грн., препаратів для лікування хворих на нецукровий діабет на суму 996,0 тис. грн.

На виконання заходів програми “Онкологія” закуплено препарати для лікування хворих на мієлолейкоз – 993,2 тис. грн.

Керівник Департаменту охорони здоров'я також загострив увагу присутніх і на питаннях боротьби з онкологічними хворобами, туберкульозом, серцево-судинними захворюваннями. Зокрема, зазначалося, що за 9 місяців 2014 року реєструється зниження онкологічної захворюваності на 6,5% в порівнянні з минулим роком. Основним напрямком роботи залишаються профілактика та раннє виявлення передракової патології.

Захворюваність на туберкульоз, навпаки, за словами доповідача, зросла в області на 9%. Тому зверталася увага на ширше охоплення населення флюорографічними оглядами та покращення туберкулінодіагностики.

Щодо захворювань системи кровообігу, то зазначалося, що найбільш поширена серед них гіпертонічна хвороба.

Саме з метою підвищення ефективності лікування, забезпечення громадян України якісними та доступними ліками в області, як і у всій державі, реалізовується пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою.

На 2014 рік заплановано виділити з держбюджету на область 4 млн. 936,7 тис. грн. для часткового відшкодування вартості ліків. Станом на 21.10.2014 р. вже отримано 3 млн. 338,9 тис. грн. Внаслідок забезпечення хворих високоефективними ліками, вдалося на 6% зменшити кількість інсультів по області.

В доповіді також відзначалося покращення діагностики гострого інфаркту міокарда в лікувально-профілактичних закладах та високий рівень роботи кардіо-хірургічної служби області. Смертність від цієї хвороби зменшилася на 10,8%.

Також про підсумки роботи за звітний період, за відповідними напрямками, прозвітували на засіданні колегії провідні фахівці медицини області.

Після обговорення доповідей, на колегії було винесено відповідні рішення.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині чоловік ...
Наступна новина: На Тернопіллі ліцензії на ...

КОМЕНТАРІ