Німецькі музиканти дадуть у Львові концерт єврейської музики двох століть

Німецькі музиканти дадуть у Львові концерт єврейської музики двох століть

04.11.14 12:48 0 574
У Львівській філармонії 9 листопада відбудеться унікальний концерт єврейської музики «Ледор Вадор» (Від покоління до покоління). Виконавцями будуть відомі музиканти з німецьких міст Веймар та Берлін.

Про це 3 листопада передає прес-служба ЛМР.

Як зазначається у повідомленні, відповідно до даних Першого загального перепису населення Польщі від 1921 р., кількість євреїв Львова складала 76854 (35%) особи. Зараз з’являються спроби бодай частково повернути до Львова елементи єврейської культури, інтегрувати їх у новий мистецький ареал.

Великою знахідкою на цьому тлі стала ініціатива Веймарської Вищої музичної школи ім. Ференца Ліста: німецькі музиканти дадуть у Львові унікальний концерт єврейської духовної музики двох століть. Цей концерт є водночас початком масштабної співпраці із Львівської національною музичною академією ім. М. Лисенка, основним завданням якої стане дослідження та повернення скарбів єврейської культури України.

У концерті виступить камерний хор Вищої музичної школи імені Ференца Ліста, диригент – проф. Юрґен Пушбек. Солісти – кантори коледжу ім. Абрагама Гайгера (єдиної в Німеччині семінарії равинів) Авів Вайнберґ, Ассаф Левітін, Шуляміт Любовська. Фортепіано – проф. Яша Немцов.

Захід відбувається за підтримки Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Довідка.

Вища музична школа німецького міста Веймар заснована 1872 року з ініціативи видатного композитора та піаніста Ференца Ліста як елітарний навчальний заклад для оркестрових виконавців. Життя угорського музиканта було безпосередньо пов’язаним із Веймаром, містом Баха, Гете, Шіллера і Гердера. З 1956 року Вища музична школа носить ім’я свого ініціатора. Це не лише один із найдавніших спеціальних музичних закладів Німеччини, але й один із найбільш визнаних у Європі та світі : тут навчається близько 850 студентів із 50 країн. У Школі постійно відбуваються міжнародні майстер-класи, конкурси, фестивалі та конгреси.

З 2010 року Президентом веймарської Вищої музичної школи є відомий німецький історик та політичний діяч, один із співзасновників Німецького історичного музею та колишній віце-президент парламенту ФРН Крістоф Штьольцль.

Минулого року у Вищій музичній школі заснована кафедра історії єврейської музики, якою керує відомий піаніст та музикознавець російсько-єврейського походження Яша Нємцов.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: За побиття дружини ...

КОМЕНТАРІ