В Івано-Франківській області гірські рятувальники провели тренування у печерах Дністровського каньйону

В Івано-Франківській області гірські рятувальники провели тренування у печерах Дністровського каньйону

04.11.14 11:28 0 649
На території Прикарпаття нині налічується більше сотні печер. Одні з наймальовничіших та найскладніших з них – комплекс підземних лабіринтів у карстових породах Дністровського каньйону поблизу села Одаїв Тлумацького району.

У двох із цих печер – Затишній та Вертикальній - проводили свої тренування гірські рятувальники. Вони відпрацьовували індивідуальну техніку проходження вузькими ходами та орієнтування у печерах, взаємодію між собою під час проведення рятувальних робіт, надання першої долікарської допомоги потерпілому та його евакуацію на поверхню.

Назви печер достатньо умовні: не така вже вертикальна перша, та й не настільки затишно в другій.

Вертикальна має два виходи і кілька сотень метрів різноманітних лазів: невеличкі зали, вузькі горизонтальні щілини, вертикальні обриви. Рятувальники спочатку йдуть наліво, направо, пригинаються, повзуть. Лаз стає настільки вузьким, що дорослому чоловікові досить важко пролізти далі. Після вузького лазу несподівано виявляєш, що сидиш на камені, а під тобою — півметрова щілина між двома вертикальними стінами. Висота — метрів шість.

Печера Затишна цікава по-своєму. Вона починається карстовим колодязем глибиною 5 метрів, від якого відходить вузький горизонтальний хід довжиною 7-8 метрів, що закінчується виступом висотою 3-4 метри.

Гірські рятувальники проводять свої тренування тут для того, щоб відшліфувати вміння та навички в реальних умовах. Адже ці печери – справжня знахідка для туристів та спелеологів-початківців, котрі часто навіть уявлення не мають, як потрібно поводити себе там. Працівникам гірської пошуково-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС в області слід бути готовими та вміти надавати допомогу людям, котрі потраплять у надзвичайну ситуацію навіть під землею.

Управління ДСНС в області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ