“Завдяки інноваційним технологіям пожежогасіння,за декілька днів нам вдалося вдвічі зменшити площу горіння торфу на Київщині” – Сергій Бочковський

“Завдяки інноваційним технологіям пожежогасіння,за декілька днів нам вдалося вдвічі зменшити площу горіння торфу на Київщині” – Сергій Бочковський

04.11.14 10:00 0 610
У зв’язку з посушливою погодою, що переважає цієї осені на території України, Київська область вже тривалий час потерпає від пожеж в місцях залягання торфу. Специфіка гасіння торф’яних пожеж вирізняється своєю довготривалістю через захоплення великих площ, високою стійкістю горіння і величезною кількістю диму, що утворюється. Особливістю гасіння торф’яних пожеж є необхідність подачі води безпосередньо в осередок горіння, який може перебувати на глибині декількох метрів. Саме тому, зважаючи на складну ситуацію, Державною службою України з надзвичайних ситуацій проводиться комплекс заходів щодо ліквідації загорянь та запобігання виникнення нових осередків. Про це повідомив 3 листопада, Голова ДСНС України Сергій Бочковський, під час засідання комісії з ТЕП та НС щодо розгляду питання подальшої ліквідації загорянь торф’яних покладів на території Київської області.

Зокрема, він зазначив, що нині в Ірпінській зоні поблизу села Романівка для ліквідації загорянь задіяно 48 чоловік особового складу та 10 одиниць техніки. Крім того, оскільки роботи проводяться практично цілодобово вже четвертий місяць поспіль, розгорнуто наметове містечко з польовою кухнею та медпунктом для особового складу, який перебуває на гасінні пожежі.

“Для ліквідації загоряння торфу задіяні новітні технології у сфері пожежогасіння. Зокрема, аби прискорити процес гасіння цих пожеж ми використовуємо комбіновані пожежні стволи RAMBOJET, що наповнені картриджами з інгібіторами. Таким чином відбувається процес змочування, що дозволяє потрапляти у пористі структури. За рахунок іонового розкладання полум’я відбувається сповільнення процесу горіння. Позитивний результат використання цих стволів – зменшення площі загоряння торф’яників: за декілька днів нам вдалося вдвічі зменшити площу пожежі поблизу села Романівки з 15 га до 7. Зменшені території загоряння і на інших осередках пожежі”, - повідомив Сергій Бочковський.

Крім того, Голова Служби повідомив, що з метою недопущення розвитку та ліквідації існуючих пожеж торфовищ на території області створено Регіональний штаб під керівництвом заступника голови обласної державної адміністрації. До штабу увійшли представники ГУ ДСНС України у Київській області, управління водних ресурсів в м. Києві та Київський області, місцевих органів влади Вишгородського, Києво-Святошинського районів, Ірпінської зони. Головні завдання, які поставлені перед регіональним штабом це координація діяльності органів управління і сил що залучаються для гасіння пожеж, організація взаємодії з органами територіальної виконавчої влади, проведення заходів по підвищенню рівня води в річці Ірпінь, скиданню води з озера смт Коцюбинське в річку Любка для підтоплення осередків горіння в районі населених пунктів Романівка та Демидів.

“Робота рятувальників ускладнюється ще й тим, що на території загоряння, в надрах землі заховані боєприпаси часів минулих війн. На це час вже відбулося 7 вибухів. На щастя, ніхто не постраждав. Саме тому, у зв’язку із можливим виявленням на території горіння торфу вибухонебезпечних предметів, задля безпеки рятувальників, з 1 листопада розпочала роботу піротехнічна група ДСНС України, яка вже виявила снаряд Великої вітчизняної війни”, - сказав Сергій Бочковський.

Голова ДСНС України зазначив, що спільними зусиллями з Київською обласною державною адміністрацією на чолі з Володимиром Шандрою, вже найближчим часом горіння торфу на Київщині буде повністю ліквідовано.

“З початку року на території Київської області було зареєстровано 69 пожеж на площі більше 121 га. Здебільшого причиною цих загорянь є людська недбалість. Саме тому я вкотре звертаюся до громадян України – будьте пильними і пам’ятайте, що лише висока культура поводження з вогнем, дотримання правил пожежної безпеки позбавить вас від біди і страждань, що приносять пожежі”, - зауважив Голова Служби.

Довідка

Наразі, на Київщині, крім, горіння торфу відбувається в селі Романівка на площі 7га, в поймі річки Ірпінь на площі 2,7 га, у Вишгородському районі поблизу села Демидів на площі 14 га та в поймі річки Ірпінь на площі 10,2 га. До ліквідації загорянь задіяно 3 насосні станції, 6 мотопомп та 15 одиниць техніки. Загалом, на території України нині зафіксовано 8 осередків загоряння торфу: 2- на Полтавщині, 1 – на Черкащині, 5 – на Київщині.

ВІДЕО ДЛЯ ЗМІ

Прес-служба

ДСНС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Правоохоронці Львівщини ...
Наступна новина: В Житомирській області у ...

КОМЕНТАРІ