Агропромислові підприємства Тернопільщини вдосконалюватимуть на прикладі європейських

Агропромислові підприємства Тернопільщини вдосконалюватимуть на прикладі європейських

04.11.14 11:24 0 652
Проект комплексної програми розвитку підприємств в агропромисловому комплексі Тернопільської області на 2015-2020 роки втілюватимуть в життя на основі досвіду європейських країн. Про це йшлося під час робочої зустрічі із представниками департаменту агропромислового комплексу ОДА, яку 3 листопада провів перший заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Іван Крисак.

Як зазначив перший заступник, даний проект повинен мати соціальний характер та економічний ефект.

«Програма розвитку середніх та малих підприємств на 2015 – 2020 роки спрямована на всебічну підтримку малотоварних агропромислових формувань з метою підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва. Ми повинні чітко бачити розподіл коштів по цій програмі. Підприємства мають одразу розуміти, скільки коштів вони отримають і за яких умов».

Загалом, виконання програми включає в себе розвиток галузі рослинництва; тваринництва; ремонтно-обслуговуючої бази АПК; переробної галузі; сільських територій.

«Першочергово потрібно зробити детальний аналіз ринку, - продовжив Іван Крисак. – Ми повинні знати, скільки відсотків якої продукції не зайнято на ринку. Також роботу слід спрямувати на пошук напрямків щодо переробки продукції. Програма повинна бути перспективною для тих господарств, які починають свою діяльність».

Окрім того, під час робочої зустрічі було запропоновано чітко розмежувати малі та середні підприємства. Можливість розвитку надати не лише великим господарствам, а й дрібному сімейному бізнесу.

Проаналізувавши усі питання програми, потрібно перевірити, як діють подібні підприємства у Європі, додав Іван Крисак.

«Ми повинні наближатись до європейських стандартів, - наголосив він. –Необхідно якомога більше проводити моніторинг роботи даних підприємств в Європі. Представникам департаменту агропромислового розвитку знайти можливість поїхати за кордон, до прикладу відвідати підприємства Німеччини. Потім цей досвід у міру можливостей втілити на підприємствах нашої області».

Довідково:

У результаті виконання програми повинно відбутись нарощення обсягів виробництва плодів, ягід, овочів, грибів. Передбачається підвищення ефекивності ведення галузі тваринництва, отримання екологічно безпечної та якісної продукції, підвищення ефективності використання генетичного потенціалу тварин як вітчизняної та зарубіжної селекції, збільшення виробництва м'яса птиці (індиків, качок, гусей). Також планують підвищити якість виконання обслуговування діагностичних робіт машинно-тракторного парку, розширити виробничі можливості по ремонту та виготовленню сільськогосподарської техніки.

Програма включає створення малопотужних зернових елеваторів на засадах кооперації; організацію малих підприємств з переробки продовольчого зерна на борошно і крупи; переробку фуражного зерна на комбікорми.

Малі підприємства з переробки продукції тваринництва - м'яса і молока, зможуть забезпечити проведення централізованого забою тварин, передбаченого європейськими законодавством.

За допомогою переробки насіння соняшнику, сушіння культурних і дикоростучих плодів, ягід і трав відбуватиметься елементарна обробка рослинної сировини та її консервація для тривалого зберігання і використання.

Також згідно програми планують організацію контрольованої системи екологічної безпеки, централізованого видалення та утилізації твердих побутових відходів, створення проміжних майданчиків тимчасового зберігання сміття з подальшим його вивезенням на централізовані полігони переробки та захоронення відходів, суттєве зменшення кількості узаконених та стихійних сміттєзвалищ, значне поліпшення екологічної ситуації в сільських населених пунктах.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ