Без грошей МВФ Україні доведеться важко

Без грошей МВФ Україні доведеться важко

04.11.14 14:45 0 788
Ймовірність фінансової катастрофи в Україні різко зросла. Вже й міністр фінансів Олександр Шлапак заявив, що МВФ, швидше за все, видасть наступний транш допомоги вже в 2015 році.

Для уважних спостерігачів такі одкровення міністра несподіванкою не стали. Так само і попередній транш Україна отримала тільки у вересні, хоча МВФ обіцяв видати його в липні. По-перше, з'ясувалося, що уряд проводить реформи зовсім не так швидко, як обіцяв. А по-друге, ситуація в Україні виявилася куди гірше, ніж прогнозували і міністри, і сам МВФ ще навесні. Гривня знецінилася занадто сильно, куди стрімкіше падала і економіка.

Це дуже тривожні новини для всіх нас. Адже якщо МВФ знову затримає гроші, ризик банкрутства країни, і так вкрай високий, стане практично стовідсотковим. А це означає остаточний обвал гривні, і вже ніякі зусилля Нацбанку не врятують національну валюту - вона знеціниться ще в кілька разів. Як це сталося, наприклад, з російським рублем після дефолту 1998-го року.

На жаль, але при такому стані економіки гроші МВФ Україні потрібні як повітря. Це Сергій Арбузов міг відмовлятися від кредитів фонду через те, що той пропонував дуже жорсткі умови. Але тоді економіка в країні зростала (в четвертому кварталі минулого року, наприклад, на 3,7%), а гроші в країну надходили - за підсумками року, згідно зі статистикою НБУ, платіжний баланс був зведений з профіцитом у $ 2 млрд. Це дозволяло тодішньому Кабміну складати план оптимізації держборгу зовсім без участі МВФ - такий документ був прийнятий рік тому.

Зараз ситуація зовсім інша. До кінця року доведеться виплатити іноземним кредиторам кілька мільярдів, однак валюти в країні немає. Якщо МВФ терміново не допоможе, нас чекає дефолт. Якщо уряд не піде на радикальні заходи негайно, ситуація стане ще гірше, і нинішній долар по 13-14 гривень ми будемо згадувати з тією ж ностальгією, як зараз - «арбузівський» по 8. До цього всім українцям варто готуватися прямо зараз.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ