Львівські історики просять Яценюка підтримати військово-історичний туризм

Львівські історики просять Яценюка підтримати військово-історичний туризм

06.11.14 08:01 0 588
У Львівському музеї релігії 5 листопада відбулося науково-громадське обговорення на тему «Перша світова війна: уроки для суспільства», учасники якого прийняли звернення до Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та голови Львівської ОДА Юрія Турянського щодо підтримки і популяризації військово-історичного туризму в Україні.

«На теренах Львівської та інших областей дотепер збереглося цікавих пам’яток того періоду – поля битв, фортифікації та інші споруди військового характеру, меморіали та цвинтарі, музейні колекції та збірки. Вони можуть і повинні бути об’єктами низки військово-історичних екскурсій», – йдеться у зверненні.

Модерував захід голова комісії з міжнародного співробітництва, європейської інтеграції та туризму Громадської ради Львівщини Олег Фецяк.

Він зазначив, що на історію Першої світової війни, яка розпочалася сто років тому, слід подивитися в контексті сучасної війни, що ведеться на Донбасі. За його словами, потрібно згадати ті події, осмислити і зробити висновки для сьогодення.

До теми Першої світової війни в Музеї релігії відкрилася виставка «Віра і війна». Як розповів директор музею Орест Малець, збираючи матеріали до цієї виставки, вони взяли за основу підхід «історія очима простої людини» і намагалися передати почуття та емоції пересічних людей, яким довелося пережити роки війни. «Ця війна для них була безглуздою. У багатьох випадках людині залишалася лише віра», – сказав він.

Окрім того, в рамках заходу відбувся показ документального фільму про облогу фортеці у Перемишлі(1914-1915рр.), а також доповіді істориків:

1. Руйнівна сила пострілів Гаврили Принципа (Марко Сімкін, експерт комісії з міжнародного співробітництва ГР Львівщини).

2. Суспільне життя у Львові до початку та під час Першої світової війни (Ярослав Бишкевич, ст.науковий співробітник Львівського історичного музею).

3. Вплив Першої світової війни на розвиток визвольних змагань українського народу (Олег Павлишин, кандидат наук, доцент історичного факультету ЛНУ ім..І.Франка).

4. Війна і віра (Василь Банах, кандидат наук, ст.науковий співробітник Львівського музею історії релігії).

6. Військові поховання часів Першої світової війни як історична пам’ять (Михайло Кріль, доктор історичних наук, професор ЛНУ ім..І.Франка).

7. Перспективи розвитку військово-історичного туризму по місцях подій Першої світової війни на Львівщині (Ігор Голиборода, кандидат наук, ст. науковий співробітник Національного університету «Львівська політехніка»).

8. Cучасний стан міжнародних відносин. Проблеми і перспективи формування нових міжнародних стосунків (Степан Трохимчук, професор, голова Львівського обласного відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів).

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: «Форум національного ...
Наступна новина: На Вінничині під час пожежі ...

КОМЕНТАРІ