У Львові в одному концерті поєднають музику,що передає трагедію і перемогу

У Львові в одному концерті поєднають музику,що передає трагедію і перемогу

06.11.14 13:31 0 720
Концерт симфонічної музики за участю флейтистки Дженіфер Грім та Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії під батутою Тараса Криси відбудеться 7 листопада о 19:00 у Львівській філармонії.

Як повідомляє прес-служба Львівської філармонії, виконавці представлять твір Богуслава Мартіну – симфонічну поему «Пам’ятник Лідице», Карла Нільсена – Концерт для флейти з оркестром, Яна Сібеліуса – Симфонія № 2.

Симфонічна поема «Пам’ятник Лідице» видатного чеського композитора Богуслава Мартіну присвячений трагедії селища Лідице поблизу Праги, яке нацисти повністю знищили 10 червтня 1942 р. Музика Мартіну того періоду промовляє неокласичними ідіомами, проте така трагедія навряд чи вписується в неокласичний світогляд, і це надає твору особливого, драматичного відтінку. Твір написаний лише за рік після трагедії – у 1943 р.

Свій флейтовий концерт Нільсен написав у 1926 р. для учасника Копенгагенського духового квінтету Гілберта Єсперсена. Твір складається з двох частин замість традиційних трьох. Окрім того, флейтовий концерт відходить від традиційного «серйозного» трактування жанру, і для нього героїзм і боротьба не є в центрі уваги. Натомість, музика зачаровує винахідливістю й витонченістю.

Симфонія №2 фінського композитора Яна Сібеліуса написана у 1902 р., і належить до найкращих здобутків класичної музики. Симфонія триває близько 45 хвилин і складається з чотирьох частин, де дві останні виконуються без перерви. Симфонія захоплює безперервним розвитком, який не обривається до останньої ноти, наголошують у філармонії, а також непересічною зв’язністю цілої симфонії – адже уся музика виростає з теми, яка звучить на самому початку. У симфонії немає раптових перепадів настрою й необґрунтованих кульмінацій. Характерна північна стриманість і виваженість надає твору особливої виразової сили – кожна нота цього твору продумана й логічна, і впевнено наближає слухача до потужно-вишуканої кульмінації у фіналі.

«Я завжди обираю для виконання тільки те, що мені дуже цікаво диригувати, і твори тих композиторів, музика яких мені до вподоби, і яка на мою думку є цікавою для оркестру і слухачів. Музика фінського композитора Яна Себеліуса надзвичайно мені подобається. Це один із найвідоміших симфоністів», – зазначив диригент Тарас Криса.

Він розповів, на творчість Яна Сібеліуса мали вплив російські композитори, зокрема Чайковський, Римський-Корсаков, але композитор вчився у Відні, і тому дуже великий вплив на нього мав також австрійський композитор Антон Брукнер. Тому у творчості Яна Сібеліуса можемо спостерігати зіткнення стилів. Хоч на фінський народ був вплив Росії, але завдяки своїй бойовій вдачі цей народ отримав незалежність.

«Симфонії № 2 Яна Сібеліуса є дуже націоналістичною та героїчною у доброму сенсі цього слова. Вона прославляє гордість фінського народу після отримання перемоги, що дуже відчутно у симфонії. Тому я хочу, щоб саме в Україні цей твір прозвучав у такий тяжкий для неї час», – сказав диригент.

Він розповів і про історію створення симфонічної поеми «Пам’ятник Лідице» Богуслава Мартіну: «Все чоловіче населення після 16 років, а також значна частина жінок та дітей були знищені. Так вони хотіли покарати Чехословачину за те, що вона під час війни намагалася боротися. У симфонічній поемі «Пам’ятник Лідице» Богуслава Мартіну дуже сильно показана ця трагедія. Про цей твір навіть важко говорити».

«Ці два твори Мартіну та Сібеліуса я об’єднав у програмі, щоб показати трагедію і перемогу. Твори дещо показують те, що зараз робиться у нашій Україні», – пояснив композитор свій вибір.

«Щодо Концерту для флейти з оркестром Карла Нільсена, який ми готуємо разом із флейтисткою Дженіфер Грім, то музична мова цього твору не схожа ні на що інше у музиці. Твір дуже важкий і віртуозний для флейти, але є дуже незвичним. З Дженіфер Грім ми співпрацюємо вже упродовж восьми років в Америці. Вона відвідає Україну з концертом вперше. Дженіфер дуже прагнула сюди приїхати у важкий час для України, адже ми багато чуємо про Україну з новин, але часто в реальності бачимо цілком інакшу ситуацію», – сказав Тарас Криса.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Закарпаття: на Рахівщині ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ