На Львівщині вшанують пам’ять Маркіяна Шашкевича

На Львівщині вшанують пам’ять Маркіяна Шашкевича

06.11.14 08:26 0 2918
У листопаді на Львівщині відбудеться низка заходів з нагоди відзначення 203-ї річниці від дня народження Маркіяна Шашкевича. Про це поінформували в департаменті з питань культури, національностей та релігій облдержадміністрації.

Заходи відбуватимуться у м. Львові, а також у Буському, Жовківському, Золочівському та Радехівському районах. Серед найвагоміших – відкриття фотовиставки Йосифа Марухняка «Срібний камертон Шашкевича» у Музеї мистецтва давньої української книги у м. Львові. Також буде відкрито виставку літературного журналу «Шашкевич у пам'яті народу» у Золочівській районній бібліотеці для дорослих.

У м. Львові 6 листопада відбудеться урочисте покладання квітів до пам'ятника М. Шашкевича (вул. Коперника).

У заході візьмуть участь керівництво області, Шашкевичівська комісія, відомі діячі мистецтва та представники громадськості. Ведучий урочистостей –актор Національного академічного українського драматичного театру ім. М. Заньковецької, народний артист України Максимчук Святослав Васильович.

Початок о 12.00 год.

Довідково:

Маркіян Семенович Шашкевич (6 листопада 1811, с. Підлисся – 7 червня 1843, с. Новосілки) – західно-український (галицький) пророк («Будитель»), письменник, поет – зачинатель нової української літератури в Галичині, священик УГКЦ, релігійний та культурно-громадський діяч. Перший в нових часах речник відродження західно-українських (галицьких) земель. Очолив «Руську трійцю», ініціатор видання альманаху «Русалка Дністровая» (1837).

Навчався в Бережанській гімназії, був вільним слухачем Львівського університету. У 1838 році закінчив Львівську духовну семінарію і його призначено парафіяльним священиком у селах Львівщини: Гумниськах, Нестаничах і Новосілках.

Під час навчання в семінарії Шашкевич спільно з Яковом Головацьким та Іваном Вагилевичем згуртував національно свідому молодь (І. Білинський, Ф. Мінчакевич, М. Козловський, А. Величковський, Г. Ількевич та ін.), яка стала на боротьбу за національно-культурне відродження на західно-українських землях, зокрема за відродження української мови в письменстві й церковних проповідях. Результатом їхньої діяльності була підготовка рукописів, збірок, авторських поезій слухачів духовної семінарії «Син Руси» (1833) і «Зоря» (1834), які через цензуру не побачили світ, а головне – виданого у Будапешті альманаху «Русалка Дністровая» (1837), який вирішально вплинув на національне відродження та розвиток української літератури в Галичині.

Програма заходів з відзначення 203-ї річниці від дня народження Маркіяна Шашкевича

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Участь держслужбовців ...
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ