На Хмельниччині рятувальники зустрілися з представниками моніторингової групи,які вивчали соціальне забезпечення тимчасово переміщених осіб

На Хмельниччині рятувальники зустрілися з представниками моніторингової групи,які вивчали соціальне забезпечення тимчасово переміщених осіб

07.11.14 13:32 0 593
5 листопада до обласного центру прибули представники моніторингової групи в складі працівників Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Центру Громадянських Свобод, щоб вивчити ситуацію щодо соціального забезпечення тимчасово переміщених осіб, перевірити готовність об’єктів, де вони проживають, до осінньо-зимового періоду.

З моніторинговою групою зустрівся заступник начальника Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області Петро Сибіга, котрий ознайомив гостей із діяльністю Регіонального штабу з питань соціального забезпечення громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованих територій та районів проведення антитерористичної операції. У ході розмови рятувальник зазначив, що на Хмельниччині зареєстровано 3737 внутрішньо переміщених осіб, з них 1289 дітей. Крім того, Головне управління тісно співпрацює з волонтерськими і міжнародними організаціями щодо допомоги вимушеним переселенцям.

Далі, щоб не на словах, а на ділі пересвідчитись, як облаштувались вимушені переселенці, учасники зібрання вирушили поспілкуватися з громадянами Сходу України, які поселилися в гуртожитках обласного центру. Зокрема, побували у двох гуртожитках Хмельницького – ЖКК «Будівельник» та гуртожитку №5 Хмельницького національного університету. На час перевірки у цих гуртожитках мешкало 47 таких осіб.

Люди щиро ділилися своїми проблемами та турботами, розповідали про труднощі, пов'язані з адаптацією до тимчасового проживання. Скажімо, в одній із кімнат гуртожитку поселилася сім’я з п’яти чоловік, з них 2 – малолітні діти з Антрациту Луганської області. Незважаючи на складну життєву ситуацію, люди переносять удари долі з високо піднятою головою і пристосовуються до нових умов життя: чоловік влаштувався на тимчасову роботу, діти зараховані до закладів освіти краю, вчасно виплачується соціальна допомога.

Волею долі довелося кинути роками нажите майно родині зі Сніжного Донецької області та терміново виїхати у невідомість. На Хмельниччині сім’я, в якій двоє неповнолітніх діток, оселилася в гуртожитку обласного центру. Повертатися на малу батьківщину мешканці Сходу не планують, адже завод, на якому працювали – зруйнований, помешкання пошкоджене. Свій побут мають намір облаштовувати на Поділлі.

За теплий прийом та допомогу рятувальникам, керівництву гуртожитку, волонтерам, громадським організаціям дякувала мати-одиначка з Севастополя. Жінка з двома дітьми 2-х та 13-ти років вже кілька місяців проживає в обласному центрі, в автомобіль вона спакувала найнеобхідніші речі та залишила окупований півострів. Наразі старший син навчається у місцевій школі, а малюку необхідна цілодобова материнська турбота.

Поспілкувавшись із вимушеними переселенцями та вивчивши їх побут представники моніторингової групи переконались, що Хмельниччина зустріла своїх співвітчизників із усією гостинністю й щирістю, їм надані належні соціально-побутові умови для життя, а що найголовніше – люди дякують за те, що у них з’явилося мирне небо над головою.

ГУ ДСНС України

у Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: Автомобілі правоохоронців ...

КОМЕНТАРІ