Чернігівська область: триває ліквідація пожеж на торфовищах

Чернігівська область: триває ліквідація пожеж на торфовищах

07.11.14 08:00 0 623
У зв'язку із тривалою сухою погодою, на Чернігівщині у 6-ти районах області зафіксовано кілька осередків пожеж на торфовищах загальною площею близько 43 га. Основною причиною їх займання є випалювання населенням сухої трави. Лише завдяки зусиллям рятувальників вдається тримати ситуацію під контролем та відвертати загрозу розповсюдження пожеж до населених пунктів і лісових масивів.

Наразі гасіння загорянь покладів торфу триває і рятувальники планують остаточно їх ліквідувати у якомога коротші терміни. Так, за останню добу приборкано пожежу торфовища поблизу с. Пушкарі Козелецького району на площі близько 2 га.

З цим додамо, що загоряння торфовищ ліквідувати дуже складно. На такі пожежі не впливають ні вітер, ні добові зміни погоди. Вони можуть тягнутися місяцями і в дощ, і в сніг, адже торф містить до 25% бітумів. Останні під час пожежі зосереджуються біля поверхні, що горить, і при охолодженні водою цементують частинки вугілля. Як наслідок, виникає водонепроникний шар, а під ним залишається тління навіть при невисокому вмісті кисню. Це явище значно ускладнює гасіння пожеж.

Ще однією з небезпек є те, що в процесі горіння утворюються порожнини (прогари) із жаром. Їх глибина може сягати 2-3 м і є ризик провалювання в них людей або техніки.

Специфіка гасіння торф’яних пожеж вирізняється своєю довготривалістю через захоплення великих площ, високою стійкістю горіння і величезною кількістю диму, що утворюється. Особливістю гасіння торф’яних пожеж є необхідність подачі води безпосередньо в осередок горіння, який може перебувати на глибині декількох метрів. Крім того, навіть після ліквідації пожежі висока температура всередині покладів торфу зберігається кілька днів і вогонь може розгорітися знову.

Необхідно зазначити, що на Чернігівщині торф'яні родовища займають загальну площу більше 100 тисяч га. Їх глибина залягання складає 0,3 - 5 м.

У зв’язку з цим, Управління ДСНС України у Чернігівській області закликає населення не випалювати суху рослинність та не розводити вогнища поблизу торфовищ. Будьте вкрай обережними у поводженні з вогнем, не кидайте непогашені сірники або недопалки. Пам’ятайте, що вогонь і дим завдають значної шкоди як здоров’ю людей, так і навколишньому середовищу.

Ігор Федоренко,

начальник Управління ДСНС у Чернігівській області.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Что нужно знать выбирая ...
Наступна новина: В Ужгороді міліція ...

КОМЕНТАРІ