У Рівненській області на території атомної електростанції відбулося протиаварійне тренування

У Рівненській області на території атомної електростанції відбулося протиаварійне тренування

07.11.14 11:30 0 800
5-6 листопада на території ВП «Рівненська АЕС» спільно з дирекцією ДП НАЕК «Енергоатом» проводилось протиаварійне тренування на тему: «Комунальна аварія, яка виникла внаслідок надзвичайної метрологічної ситуації в районі розміщення атомної станції, що призвела до виходу зі строю системи основного і резервного електрозабезпечення АЕС, і відказу систем охолодження ядерного реактора».

Тренування проводилося з метою перевірки готовності і відпрацювання дій керівного складу, оперативного персоналу та персоналу, що входить до складу аварійних груп і бригад, при виникненні радіаційної аварії та ліквідації її наслідків, а також визначення стану готовності і взаємодії Рівненської атомної електростанції з аварійно-рятувальними службами, органами влади та зовнішніми організаціями. В ході тренування було відпрацьовано оповіщення і збіру керівного складу РАЕС, персоналу аварійних груп та бригад, приведення системи аварійного реагування до готовності до дій в умовах радіаційної аварії на об’єкті, введення в дію аварійного плану та організація захисту персоналу при виникненні радіаційної аварії.

До тренування залучалися аварійні організаційні структури ДП «НАЕК «Енергоатом», ВП «Рівненська АЕС», а також оперативно-рятувальні підрозділи ДПРЗ-2 ГУ ДСНС України у Рівненській області, військова частина по охороні РАЕС та бригади швидкої допомоги міста Кузнецовськ.

Контролювали хід проведення навчань представники комісії з НС ДП НАЕК «Енергоатом», співробітники ВП «Аварійно-технічний центр» і «Атомремонтсервіс» ДП НАЕК «Енергоатом», диспетчерські служби, відповідні кризові структури і представники державної інспекції ядерного і радіаційного регулювання України, а також представники Рівненської та Волинської облдержадміністрацій, представники Головного управління ДСНС України у Рівненській області, та начальник цивільного захисту міста Кузнецовськ.

Ліквідація наслідків надзвичайної ситуації відбулась у два етапи. Особовий склад 2-го державного пожежно-рятувального загону ліквідовував умовну пожежу трансформатора току 1 та 2 енергоблоків. Крім того, за легендою навчань внаслідок обрушення конструкції втрачає свідомість та отримує опіки першого ступеню співробітник Держслужби з НС. В ході оперативних дій потерпілий був успішно евакуйований з місця пожежі та доставлений до медичного закладу.

На другому етапі навчання, залучалась насосно-рукавна станція для підживлення реакторної установки енергоблоку №3. Труднощі цього етапу полягали в довготривалому перебуванні персоналу об’єкту на забрудненій території, що ускладнювало роботу рятувальників, які на протязі 2 годин працювали в засобах індивідуального захисту.

Загалом для ліквідації умовної надзвичайної ситуації були залучені 6 спецавтомобілів аварійно-рятувальної техніки та понад 40 рятувальників.

Чітка робота та злагоджені дії бійців ДСНС, членів аварійних груп і бригад усіх підрозділів АЕС та аварійно-рятувальних служб дозволили успішно впоратися з поставленим завданням.

ГУ ДСНС України у Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі у ...
Наступна новина: На Львівщині обговорили ...

КОМЕНТАРІ