Буковинська міліція попереджає: за дитячі телефонні жарти слідує недитяче покарання

Буковинська міліція попереджає: за дитячі телефонні жарти слідує недитяче покарання

08.11.14 18:20 0 912
3 листопада на спецлінію 102 надійшло повідомлення про те, що в кабінеті директора загальноосвітньої школи №33 у Чернівцях в сміттєвому баку закладено бомбу. На місце виклику одразу ж виїхали міліціонери, працівники УДСНС, УСБУ та спеціалісти аварійних служб. Учнів та персонал навчального закладу евакуювали.

На щастя, жодних вибухових речовин чи пристроїв експерти-вибухотехніки Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС та службові собаки не знайшли. А за лічені хвилини працівники кримінальної міліції у справах дітей викрили і телефонного жартівника. Ним виявився учень 5-го класу даної школи.

10-тирічний «телефонний мінер» Сашко хотів похизуватися перед дівчинкою. Будучи в компанії дами серця, хлопчина таким чином планував довести готовність до мужніх, як йому тоді здавалося, вчинків. Щоправда, побачивши ту метушню, яка почалася після його дзвінка і ту кількість міліціонерів, рятувальників, медиків і т. д, злякався. Не очікували такого інциденту і вчителі. Заступник директора з виховної роботи Чернівецької ЗОШ №33, розповідає, аж ніяк не очікували цього від своїх учнів. Адже постійно на позакласних годинах розповідають дітям, що можна робити, а за що слідує покарання. Сашка характеризує нейтрально. Каже, вчиться посередньо, особливо дисципліну не порушує. А такий вчинок хлопця пояснює можливим бажанням звернути на себе увагу.

А от бабуся хлопчика, Олена Ігорівна (із прохання жінки змінюємо ім'я через сором перед знайомими), наголошує, уваги онуку якраз вистачає. І впевнена, таким чином хотів справити враження на дівчинку. Погоджується, метод не найкращий. Жінка переконує, карати батогом хлопця не буде. А от декілька тижнів без комп'ютера вважає для нього найгіршим покаранням.

Але Закон суворий: переступив межу дозволеного – мусиш відповідати. Заступник начальника Шевченківського райвідділу – начальник кримінальної міліції Віталій Семеняк повідомив, що за даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 259 (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності) Кримінального кодексу України. А так як «мінеру» лише 10 років, то відповідальність за його вчинок нестимуть батьки чи особи, які їх заміняють.

Буковинська міліція вкотре нагадує: повідомлення про замінування – не просто телефонні пустощі, і за такі вчинки слідує покарання. Якщо учень досяг віку, з якого настає кримінальна відповідальність, то відповідно до ч. 1. ст. 259 Кримінального кодексу України, завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, – карається позбавленням волі на строк від двох до шести років. Згідно ч. 2 даної статті – те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки або вчинене повторно, – карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років. Окрім того, суд може зобов'язати жартуна відшкодувати витрати за завідомо неправдивий виклик спецслужб. Ця сума може сягати декількох тисяч, а то й десятків тисяч гривень. Зрозуміло, що в учня таких коштів немає, тож цей фінансовий тягар знову ляже на плечі батьків.

А сподіватися на те, що телефонного жартуна не знайдуть, не варто. Адже завдяки сучасному обладнанню експерти можуть легко вирахувати, звідки надійшов дзвінок, навіть якщо телефон чи сім-карту викинуть.

СЗГ УМВС України

в Чернівецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 9 листопада в Україні ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ