У Луцьку — День сталої енергії

У Луцьку — День сталої енергії

08.11.14 15:30 0 656
В нинішніх умовах, коли постійно відбувається здорожчання енергоносіїв, усі зацікавлені у впровадженні енергозберіючих заходів, аби економити кошти. Працюють над цим питанням і у місті Луцьку, адже це - один із пріоритетів у діяльності міського голови Миколи Романюка.

Обговорити напрацювання, поділитися досвідом та визначити перспективи подальшої роботи у питанні зменшення споживання енергоносіїв зібрав міжнародний науково-практичний круглий стіл у рамках Дня сталої енергії. Участь у ньому взяли Луцький міський голова Микола Романюк, заступник міського голови Тарас Яковлев, представники проектів «Муніципальна енергетична реформа в Україні» та «Енергія для східних мерів», керівники установ, де впроваджено енергоощадні заходи, представники ЗМІ.

Привітав учасників заходу міський голова Микола Романюк, який подякував гостям за хорошу співпрацю. “Дякую за допомогу, можливість скористатися вашим досвідом та працювати над новими проектами. Останні два роки у місті Луцьку, як напевно ніколи раніше, ми надаємо велике значення енергозберігаючим технологіям. Є різні заходи, широкий спектр різних напрямків діяльності, на які ми намагаємося залучати кошти, розпочинаючи з елементарного утеплення і продовжуючи угодою з ЄБРР та фондом Е5Р по модернізації централізованого теплопостачання міста Луцька. Хороша співпраця у нас і з НЕФКО. Ми працюємо не лише над зменшенням споживання природного газу чи електроенергії, але й над зменшенням викидів в навколишнє середовище. Без підтримки партнерів нам самим реалізувати це було б дуже важко”, - зауважив він.

Також Микола Романюк акцентував, міська влада зацікавлені в подальшій співпраці з різноманітними організаціями щодо реалізації енергозберігаючих проектів.

На завершення міський голова побажав присутнім гарного проведення заходу та цікавого спілкування.

Заступник міського голови Тарас Яковлев під час засідання розповів присутнім про результати роботи з впровадження енергозберігаючих заходів у Луцьку. Він зауважив, що енергоресурси такі як нафта та газ постійно дорожчають, та вони поступово вичерпуються. Енергоносії для бюджетних установ міста коштують дорого. З міського бюджету на їх оплату витрачаються значні кошти. Тому міська влада працює над зменшенням енергоспоживання, беручи участь у різноманітних проектах, виділяючи кошти на це з міського бюджету. За його словами, міський голова Микола Романюк велику увагу приділяє питанням енергозбереження.

У місті Луцьку розпочали робити перші кроки у напрямку енергозбереження ще у 2006 році. У 2008 році ми стали одним із перших членів Асоціації “Енергоефективні міста України”. Співпраця у цьому проекті дала хороші результати.

Тарас Яковлев повідомив, що в 2011 році затверджено муніципальний енергетичний план міста Луцька, який відповідає за розвиток міста у сфері енергозбереження та є складовою частиною Плану дій для сталого енергетичного розвитку міста Луцька. Він забезпечує системний підхід до процесу енергозбереження в рамках всього міста, визначає першочергові завдання та перелік м'яких заходів, щоб досягти максимального ефекту від реалізації енергоефективних проектів.

За словами Тараса Яковлева, хороші результати дала співпраця з Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією (НЕФКО). Вдалося залучити кредитні кошти у розмірі близько 4 млн грн на вигідних умовах.

Вказані кошти призначені для фінансування енергозберігаючих заходів у шести комунальних закладах (Гімназія №21, ЗОШ №5, НВК №10, ДНЗ №11, ДНЗ №21, Луцька міська клінічна лікарня).

Також між Луцькою міською радою, ДКП «Луцьктепло» та Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) підписано Договір гранту та Кредитний Договір на реалізацію Проекту модернізації системи теплопостачання м. Луцька, що передбачає надання гранту розміром 4 млн євро та кредиту до 10 млн євро. В рамках проекту планується реконструкція системи теплопостачання міста, встановлення індивідуальних теплових пунктів, а також переведення однієї з найбільших котелень міста на використання відходів деревини.

Крім того, заступник міського голови Тарас Яковлев зауважив, що міською владою затверджено «Програму відшкодування відсоткових ставок за залученими кредитами на 2013-2015 роки» для впровадження енергозберігаючих заходів. Представники 7 ОСББ м. Луцька взяли кредити на загальну суму приблизно 4 млн грн. Кошти використовуються для встановлення індивідуальних теплових пунктів, утеплення фасадів, заміни ліфтів, капітальний ремонт даху. У період 2013-2014 років було відшкодовано 166,034 тис. грн.

Тарас Яковлев розповів, що для контролю за енергоспоживанням усіх бюджетних закладів міста впроваджено систему “Енергоплан”.

На завершення він побажав усім гарної та плідної роботи.

Крім того, під час засідання відбулася презентація від проектів «Муніципальна енергетична реформа в Україні», «Енергія для східних мерів». Досвідом дослідницької роботи в сфері енергоефективності поділився Луцький національний технічний університет та інші.

Опісля круглого столу, охочі зможуть оглянути виконані пілотні заходи проекту з НЕФКО «Реалізація енергозберігаючих заходів в бюджетних установах міста Луцька» у ДНЗ №21, ДНЗ №11; виконані заходи в ОСББ на пр.Відродження, 22а; пілотні заходи проекту «Енергія для мерів сходу» в ДНЗ № 7; проведені енергозберігаючі заходи, фінансовані з бюджету міста та за кошти від реалізації квот в рамках Кіотського протоколу, у Луцькому центрі первинної медико-санітарної допомоги.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Львівщина отримала ...
Наступна новина: Івано-Франківщина: на ...

КОМЕНТАРІ