«Піротехніки ДСНС України на звільнених територіях Донбасу постійно знаходять вибухові пристрої,замасковані під дитячі іграшки. Виникає закономірне питання – з ким воюють терористи? З мирним населенням та дітьми?!» - Григорій Марченко

«Піротехніки ДСНС України на звільнених територіях Донбасу постійно знаходять вибухові пристрої,замасковані під дитячі іграшки. Виникає закономірне питання – з ким воюють терористи? З мирним населенням та дітьми?!» - Григорій Марченко

08.11.14 08:47 0 773
Піротехнічні підрозділи ДСНС України з 6 липня 2014 року проводять роботи з розмінування територій та об’єктів господарства у звільнених від терористичних угруповань населених пунктах Донецької та Луганської областей задля нормалізації діяльності та безпеки населення. За цей час у східних регіонах України від боєприпасів було очищено 1, 5 тисяч га. території та 38 га. акваторії. Всього піротехніки ДСНС України вже вилучили та знищили близько 27 тисяч одиниць вибухонебезпечних предметів та перевірили на наявність боєприпасів 960 адміністративних будівель. Про це під час брифінгу повідомив директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС України Григорій Марченко.

Він зауважив, що за час виконання робіт з гуманітарного розмінування звільнених територій на Сході країни фахівці ДСНС України знешкодили понад 450 одиниць спеціально встановлених боєприпасів, серед яких вибухові пристрої з дистанційним управлінням, боєприпаси на розтяжках у стані невилучення, фугаси великої потужності, а також підготовлені до дії протитанкові та протипіхотні міни.

«Терористичними угрупованнями постійно та цинічно встановлюються особливо небезпечні вибухові пристрої, зокрема, замасковані під предмети побуту та дитячі іграшки, від яких гинуть мирні мешканці, у тому числі діти. Виникає закономірне питання – з ким воюють терористи? З мирним населенням та дітьми!?», - прокоментував Григорій Марченко.

Директор Департаменту зазначив, що від цинічних дій терористів страждають також ірятувальники, які працюють на звільнених територіях Донбасу. Згідно із Женевською Конвенцією ДСНС України свідомо відмовилася від зброї та є демілітаризованою організацією, але терористичні угрупування постійно здійснюють напади на рятувальників, знищують техніку та обладнання. Так, за період діяльності терористів на Сході України загинуло 14 рятувальників та 23 було поранено.

Піротехніки ДСНС України, з поступовим звільненням територій Донбасу від терористів, продовжуватимуть виконувати роботи з розмінування територій задля гарантування безпечного функціонування систем життєзабезпечення населених пунктів.

Довідково. Гуманітарне розмінування території України від вибухонебезпечних залишків минулих війн покладено на Державну службу України з надзвичайних ситуацій. Всього у складі Служби порятунку сформовано 32 піротехнічних підрозділи загальною чисельністю близько 500 осіб.

Підрозділи ДСНС України щороку здійснюють близько 7 тис. виїздів (близько 20 на добу), знищують понад 75 тис. одиниць боєприпасів (орієнтовно 200 на добу) та очищують від вибухонебезпечних предметів понад 2 тис. гектарів території.

Основними завданнями та пріоритетами ДСНС України у сфері гуманітарного розмінування на наступний рік є:

- продовження виконання заходів з гуманітарного розмінування Донецької та Луганської областей (орієнтовна площа територій, що підлягає обстеженню становить 7 000 кв. км., а кількість боєприпасів орієнтовно становитиме 70-75 тис. одиниць);

- очистка території та водних акваторій України від вибухонебезпечних залишків минулих війн;

- поглиблення співпраці з міжнародними організаціями, що піклуються проблемами гуманітарного розмінування, у тому числі щодо надання технічної та іншої допомоги України для виконання робіт з розмінування.

ВІДЕО ДЛЯ ЗМІ

Прес-служба

ДСНС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівецькі міліціонери ...
Наступна новина: Меценат заповідав Музею ...

КОМЕНТАРІ