Звернення начальника У ДСНС України у Закарпатській області Мирослава Щербея до мешканців краю щодо дотримання правил пожежної безпеки у житловому секторі

Звернення начальника У ДСНС України у Закарпатській області Мирослава Щербея до мешканців краю щодо дотримання правил пожежної безпеки у житловому секторі

08.11.14 14:23 0 591
З початком опалювального сезону ризик виникнення пожеж, на жаль, має тенденцію до зростання. За багаторічною статистикою, в осінньо-зимовий період збільшення кількості надзвичайних ситуацій, зокрема пожеж, стається переважно з причин необережного поводження громадян з вогнем, порушення правил користування обігрівальними приладами, електрообладнанням та пічним опаленням.

Особливе занепокоєння викликають пожежі в житловому секторі. Так, із 1260 випадків, що сталися за 10 місяців цього року, 1088 разів вогонь нищив оселі громадян. Найбільше горіло (757 випадків) через необережне поводження з вогнем. Далі (369 випадків) вогонь навідувався в оселі громадян через порушення правил монтажу та експлуатації електроустановок та 41 пожежа сталася через несправність пічного опалення. Це є наслідком того, що у повсякденних турботах, рятуючись від холоду, багато людей проявляють недбалість, не звертають увагу на дотримання протипожежного режиму. В основному лихо приходить в будинки пенсіонерів, інвалідів та безробітних людей. Адже вони не мають коштів на виконання протипожежних заходів і здебільшого мешкають у старих хатах, де пічне опалення, електрообладнання давно застаріло, належним чином не обслуговується та не ремонтується. Як наслідок, найбільша кількість пожеж реєструється в осінньо-зимові місяці, тобто коли люди починають інтенсивно використовувати прилади опалення та електрообігрівачі.

Однак найжахливішим є загибель та травмування людей на пожежах в житловому секторі. На вогняна стихія вже забрала життя 17 громадян, ще 13 травмувалося. Вражає і причина. У більшості випадків люди розплатилися найдорожчим через власну згубну звичку покурити в ліжку в нетверезому стані.

Щодо комплексних профілактичних заходів з попередження виникнення пожеж, то фахівці пожежної справи проводять їх з року в рік. Приміром, систематичні відпрацювання житлового сектора населених пунктів області. До цієї роботи рятувальники залучають і місцеві органи влади, й релігійні конфесії. Проте статистика пожеж суттєво не змінюється.

До слова, проконтролювати у пожежному плані приватний житловий сектор майже неможливо, бо основна маса жителів, посилаючись на недоторканість приватних володінь, навіть не відкриє двері перед пожежним інспектором. Правда, потім коли стається вогняна біда, простий обиватель поспішає звинуватити хоч кого, лише не себе. Приміром, то пожежники не так приїхали, то не так гасили. А коли б господар вчасно, а не тоді, коли вже клюнув «червоний півень», подбав про справність електромережі, пічного чи газового опалення, а любитель сигарет замість того, щоб з недопалком плюхнутися на диван перед телевізором, вийшов покурити на вулицю, то й пожежі не було б. Нічого не вдієш, такий у нас менталітет - звинувачувати всіх і вся, лиш не себе.

І даремно, бо винуватцями всіх вогняних бід в більшості випадків є люди, котрі зневажливо ставляться до вимог пожежної безпеки, проявляють недбалість у відношенні до вогню, а він не питає дозволу, щоб зробити свою «чорну» справу.

Отже, щоб лихо не прийшло до вашої оселі, зробіть своєчасні висновки і будьте уважними та обережними. Не паліть у ліжку, ще раз перевірте опалювальні системи та дотримуйтеся елементарних правил пожежної безпеки. Проявляйте пильність і обережність при використанні обігрівальних приладів, газового та пічного опалення. Особливо звертаємося до батьків: не залишайте дітей без нагляду та стежте за ввімкненими нагрівальними приладами.

Пам’ятайте, що ваша особиста безпека та безпека рідних і близьких вам людей, залежить насамперед від вас самих.

У ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: відбулася робоча нарада ...
Наступна новина: Правоохоронці просять ...

КОМЕНТАРІ