У Чернігові провели інформаційний захід для громадян,які переселилися з АР Крим та тимчасово окупованих східних регіонів України

У Чернігові провели інформаційний захід для громадян,які переселилися з АР Крим та тимчасово окупованих східних регіонів України

08.11.14 08:08 0 589
6 листопада в Чернігівському міському центрі зайнятості відбувся інформаційно- просвітницький захід для громадян, які переселилися з АР Крим, Севастополя та тимчасово окупованих східних регіонів України. Участь у заході взяли заступник міського голови-керуючий справами виконкому міської ради Станіслав Віхров, керівники міського та обласного центрів зайнятості Олександр Зевченко, Лідія Падалка, керівники управлінь праці та соціального захисту населення Деснянської та Новозаводської районних у м. Чернігові рад, пенсійного фонду, міських управлінь юстиції, освіти, охорони здоров'я, Державної міграційної служби, Центру надання адміністративних послуг, представники установ та організацій, які опікуються проблемами переселенців. Захід організовано з метою підвищення рівня поінформованості цієї категорії громадян, надання їм дієвої допомоги.

З самого ранку в центрі зайнятості працювали консультаційні пункти, де учасники заходу мали змогу отримати індивідуальні консультації фахівців різних соціальних служб, відомств міста, юристів, психологів щодо працевлаштування, забезпечення житлом, медичного обслуговування, видачі пенсій та соціальних виплат, відновлення втрачених документів, влаштування дітей у школи та дитячі садки тощо.

З роботою служби зайнятості щодо надання соціальних послуг громадянам, які переїхали з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції, присутніх ознайомив директор Чернігівського міського центру зайнятості Олександр Зевченко. Зокрема він зазначив, що протягом березня-жовтня 2014 року до Чернігівського МЦЗ у пошуках роботи звернулося 208 переселенців. З них 64 - отримали статус безробітного, 22 - працевлаштовано. Олександр Зевченко наголосив на важливості об'єднання зусиль для забезпечення повного соціального захисту переселенців, ролі служби зайнятості та соціальних партнерів у цьому напрямі.

Під час заходу зазначено, що переважна більшість переселенців до Чернігова та області приїжджає з Луганської та Донецької тимчасово окупованих областей, значно менше - з території Криму. Найбільш гострою проблемою є проблема забезпечення житлом. Покриття матеріальних затрат на житло для переселенців надається лише за умови відсутності депозитів у банках.

Начальник управління освіти міської ради Володимир Купріяненко повідомив, що з початку нового навчального року у загальноосвітні навчальні заклади влаштовано 246 школярів, у позашкільні навчальні заклади міста 96 дітей переселенців з вказаних територій. На роботу прийняті 6 педагогічних працівників з числа переселенців. Він також повідомив, що вирішено питання щодо медичного обстеження дітей-переселенців.

За інформацією управлінь праці та соціального захисту населення з 14 жовтня надана матеріальна допомога 270 сім'ям переселенців, і такі питання вирішуються дуже оперативно.

Начальник управління охорони здоров'я Юрій Бойко повідомив, що до закладів охорони здоров'я міської ради також працевлаштовано 10 медичних працівників з числа переселенців з тимчасово окупованих регіонів Донеччини та Луганщини. Налагоджено надання необхідної медичної допомоги всім переселенцям, які її потребують, зокрема: 15 пацієнтам з Луганщини надається спеціалізована медична допомога методом гемодіалізу в Центрі "Фрезеніус". Проте, є труднощі у забезпеченні медичними препаратами для амбулаторного лікування, зокрема: інсуліном. Крім того, у міському пологовому будинку за цей час народилося 10 дітей у переселенців, які оселилися у місті та 20 дітей у переселенців з області.

Представник міграційної служби розповів про перелік послуг, які уповноважена надавати переселенцям їх служба, зокрема: видачу паспортів особам, яким виповнилось 16 років, вклеювання фото, зняття з реєстрації та реєстрацію місця перебування та ін.

У рамках заходу відбувся ярмарок вакансій для переселенців. Спеціалісти Чернігівського МЦЗ ознайомили присутніх з основами законодавства про зайнятість населення, ситуацією на ринку праці міста, послугами служби зайнятості, професіями, що користуються попитом, перспективами працевлаштування.

Громадяни, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення аититерористичної операції, можуть зареєструватись або отримати інформацію про послуги зі сприяння працевлаштуванню у будь-якому центрі зайнятості України, незалежно від місця постійного проживання або перебування.

У березні-жовтні поточного року до центрів зайнятості області у пошуках роботи звернулося 602 переселенці, з них 269 особам надано статус безробітного, решта отримала інформаційні та консультаційні послуги. Загалом за сприяння служби зайнятості роботу знайшли 86 переселенців, які нині працюють в різних сферах: освіти, сільського господарства, торгівлі, легкої, переробної промисловості та інших. 14 - взяли участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру, двох було направлено на професійне навчання.

Переселенцям, які звертаються до центрів зайнятості області, надається весь спектр соціальних послуг державної служби зайнятості - інформаційні та консультаційні, виплата матеріальної допомоги з безробіття, пошук роботи, участь в оплачуваних громадських та тимчасових роботах, профорієнтаційні послуги, для бажаючих розглядається можливість підвищення їхньої кваліфікації, професійної підготовки та перепідготовки, а також можливість започаткувати підприємницьку діяльність.

Переселенці мають доступ до загальнодержавної бази вакансій не тільки в межах одного міста чи району, а й інших регіонів країни. Інформація про вакансії в центрах зайнятості розміщена на стендах, в тач-скринах, комп'ютерах для самостійної роботи, які підключені до Інтернету. В центрах зайнятості за місцем перебування можна ознайомитися з пропозиціями працевлаштування з наданням житла.

Начальник міського управління юстиції Людмила Кузьміна наголосила, що для отримання всіх видів державної соціальної підтримки: пенсії, допомоги, компенсації та ін. необхідно звернутися до найближчого органу соціального захисту населення або управління Пенсійного фонду України в зручний час. Там допоможуть отримати інформацію з усіх питань, зокрема: розселення, медичного обслуговування, організації навчання та виховання дітей у дошкільних та шкільних навчальних закладах, а також, з працевлаштування.

З усіх цих питань можна БЕЗКОШТОВНО звернутися за телефоном "гарячої лінії": 0800 507 309

Для отримання допомоги можна звернутися на "гарячу лінію":

Пенсійного фонду: 0800 503 753

Державного центру зайнятості: 0800 505 060

Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності: 0800 501 892

Телефон довіри Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань: 0800 501 383

Відділ зв'язків з громадськістю міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: За підсумками 10 місяців ...
Наступна новина: В Калуші винайдено ...

КОМЕНТАРІ