Як у Рівному для дітей-переселенців організували поїздку в музей Першокниги

Як у Рівному для дітей-переселенців організували поїздку в музей Першокниги

08.11.14 10:49 0 666
«До джерел духовності». Напередодні Дня писемності та мови міські просвітяни розповідали дітям-переселенцям про виникнення української солов'їної. За традицією, у рік Шевченка всі учасники читали також і поезію великого Кобзаря. На кожну літеру алфавіту окремий вірш.

Палітра української мови різнобарвна, - кажуть просвітяни. Кожне слово має свій колір. Артем, як і більшість дітей переселенців малює мир. Для хлопчика він зелений. Війну ж усі без винятку забарвлюють у чорний.

Артем, переселенець зі Сходу:

- В мене мир зелений, тому що це асоціюється із цим словом. Головне, щоб війна швидше закінчилася.

Від А до Я – на кожну букву алфавіту по віршу. Читали діти-переселенці й поезію великого Кобзаря. Українське слово із їх вуст звучало хоча і не досконало, втім щиро.

Люфт:

- Радуйся земле неповитая. Від щастя злаком розпустися, рожевим крилом просвіти.

- Підніміте, брати мої, найменшого брата. Нехай мати усміхнеться, заплакана мати.

Зустрічі із дітьми-переселенцями освітяни проводять вже не вперше. Раніше спілкувалися зі старшокласниками, ж у стінах музею «Просвіти» зібрали учнів середньої школи. Напередодні Дня писемності говорили про мову.

Катерина Сичик, голова ГО «Міська Просвіта ім. Тараса Шевченка»:

- Для того, щоб їм якомога більше розказати про Україну, про історію, про культуру і розказати, як виникла українська писемна мова. Тому у музеї і відбулася екскурсія, де ми розказали про історію просвіти, тому що ця організація, як тільки виникла, почала боротися за права українців.

Далі для дітей переселенців влаштували поїздку в село Пересопниця – в музей Першокниги.

Про це повідомили у Рівненській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ