Порошенко вручив Дочинцю Шевченківську премію

Порошенко вручив Дочинцю Шевченківську премію

11.11.14 10:47 0 548
Президент України Петро Порошенко вручив письменнику Мирославу Дочинцю Національну премії України ім. Тараса Шевченка за романи «Криничар. Діяріюш найбагатшого чоловіка Мукачівської домінії» та «Горянин. Води Господніх русел»,

Про це повідомляє прес-служба Міністерства культури.

Зазначимо, лауреатів Шевченківської премії визначили ще 14 лютого. В одному з інтерв’ю Мирослав Дочинець зауважив, що не планує відмовлятися від Шевченківської премії через «фактор Януковича». За його словами, це премія не президента, а Шевченка.

Шевченківську премію також отримали культуролог та філософ Ірина Гаюк за «Ілюстровану енциклопедію вірменської культури в Україні», члени колективу Донецького національного академічного театру опери та балету імені А.Б.Солов’яненка у складі: диригента-постановника Василя Василенка, режисера-постановника Марії Курочки, хормейстера-постановника Людмили Стрельцової, художнього керівника проекту Василя Рябенького (посмертно), артистки Тетяни Плеханової. Усі вони отримали нагороду за спільний українсько-німецький культурний проект – постановку опери Ріхарда Вагнера «Летючий голландець».

Шевченківську премію за серію живописних робіт «Ремінісценції» отримав художник Любомир Медвідь, а Людмила Монастирська – провідний майстер сцени Національного академічного театру опери та балету України імені Т.Г. Шевченка відзначена за вокальні партії в оперних виставах.

Вітаючи лауреатів премії у Київському Музеї Шевченка, Глава держави сказав: «Так сталося, що ювілейний рік 200-річчя з дня народження Великого Кобзаря став справді Шевченківським за духом. Бо Україна встала і кайдани порвала!»

Президент нагадав слова Остапа Вишні про Великого Кобзаря, інформує прес-служба Глави держави: «Тарас Шевченко! Досить було однієї людини, щоб урятувати цілу націю».

«Думаю, що це як ніколи актуально», – додав він. Глава держави висловив думку, що Тарас Шевченко пишався би сучасними воїнами, їх поведінкою та героїзмом.

Петро Порошенко наголосив на важливості ролі, яку мистецтво відіграє у житті країни у важкий для неї час, та не погодився з латинським висловом «Коли говорять гармати, музи мовчать».

«Саме зараз, коли держава переживає такий складний період, коли триває справжня Вітчизняна війна, мистецтво не повинно відходити на другий план. Саме зараз потрібна ваша фантастична праця», – сказав, звертаючись до митців, Глава держави.

«Наші герої, які зараз боронять Україну, віддаючи найдорожче, що у них є, – своє життя, достойні вашого пера, варті того, щоб про них знімали фільми, ставили вистави, писали картини, складали пісні», – підкреслив Петро Порошенко.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Минулими вихідними на ...
Наступна новина: Бійці львівського ...

КОМЕНТАРІ