Рішення про припинення фінансування окупованого Донбасу – суперечливе,– «Вільний мікрофон»

Рішення про припинення фінансування окупованого Донбасу – суперечливе,– «Вільний мікрофон»

11.11.14 09:03 0 619
Мешканці Західної України і Києва доволі неоднозначно сприймають рішення уряду про призупинення фінансування українських територій, які підконтрольні бойовикам. Лише близько 30% учасників народного проекту «Вільний мікрофон» телеканалу ZIK однозначно підтримують чи критикують таку ініціативу керівництва країни.

Такими є результати опитування традиційної рубрики програми «Питання тижня», що під час знімання проекту 8 листопада звучало так: «Як Ви ставитеся до того, що уряд припиняє фінансувати окуповані території Донбасу?»

Більшість народних ораторів убачають в урядовому рішенні палку з двома кінцями.

«З одного боку, рішення ніби правильне, адже кошти, які відправляють на території, що контролюються бандитами, можуть справді не потрапляти за призначенням, – пояснила позицію багатьох молода жінка у Чернівцях. – Але з іншого боку, – там також живе наш народ, який потрапив у біду, який потребує допомоги».

Кілька учасників «Вільного мікрофону» переконані: якщо уряд зважився на такий серйозний крок, то, відповідно, мав би подбати про людей, які стали заручниками ситуації: спочатку опинилися в епіцентрі бойових дій, а тепер ще й можуть залишитися без засобів для існування.

«Я розумію небажання уряду фінансувати сепаратистів, але тоді треба вивозити із тих територій простих людей, проукраїнськи налаштованих, – переконана тернополянка. – Треба якось вирішувати це питання, бо не можна людей просто залишати без пенсії, без допомоги, без харчів, без тепла, без води». Тим паче, як висловився чоловік у Києві, «именно те, которые не любят Украину, уже выехали из Донбаса и получают на территории Украины все социальные выплаты. А многие, которые любят свою страну, не могут выехать, потому что у них нет денег. Им надо помочь».

До речі, найбільше противників рішення уряду виявилося саме в Києві. Мешканці столиці переконані, що від цього постраждають найбільш незахищені верстви населення, для яких підтримка держави – єдиний спосіб до виживання.

«Це не справедливо у відношенні до людей, які не отримуватимуть пенсії, соціальні виплати. Це не гуманно, адже ці люди в один момент узагалі залишилися без нічого, без жодної підтримки», – заявила молода киянка.

Схожі думки лунали на трибуні «Вільного мікрофону» і у Західній Україні. Як висловився літній чоловік у Луцьку, «не можна залишати напризволяще людей. Треба фінансувати шахтарів, робітників, пенсіонерів. Думаю, що наша влада теж винна в тому, що твориться на Донбасі. Треба з народом більше спілкуватися і знаходитися спільну мову».

Утім серед молодого покоління в обласних центрах заходу переважають дещо інші настрої.

«Люди, які не хочуть бути в Україні, не повинні фінансуватися українськими грошима, – переконаний молодий житель Луцька. – Якби вони хотіли жити в Україні, то вже давно організовували б якісь партизанські рухи, щось робили, аби вигнати ту нечисть зі своєї землі».

«Фінансувати територію, яка тобі непідконтрольна, немає ніякого сенсу», – схожа думка пролунала і в Тернополі. – Усе рівно гроші розграбують, вони не дійдуть до збідованої людини, яка дійсно потерпає».

«Уважаю рішення уряду правильним, адже невідомо на що витрачатимуться бюджетні кошти на окупованих територіях», – додав молодий чоловік в Івано-Франківську.

Більше думок українців про урядову ініціативу можна почути щовечора на телеканалі ZIK у спеціальних випусках народного проекту «Вільний мікрофон» – «Питання тижня». Поточні випуски програми дивіться щодня і щогодини у денний та вечірній час.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ