У Луцьку вшанували 70-ту річницю початку репресій волинян сталінським режимом

У Луцьку вшанували 70-ту річницю початку репресій волинян сталінським режимом

11.11.14 08:35 0 623
8 листопада 2014 року в Луцьку вшанували 70-ту річницю початку депортації волинян сталінським режимом. Участь в заходах взяли представники громадськості, родичі репресованих, а також свободівці, зокрема перший заступник голови Волинської облдержадміністрації Сергій Кудрявцев, перший заступник голови Волинської облради Олександр Пирожик, керівник Луцької міської організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Микола Федік та депутати місцевих рад.

Учасники заходу поклали квіти біля пам'ятної дошки репресованим волинянам на вулиці Яровиця у Луцьку, де раніше розташовувалася залізнична станція "Луцьк" і звідки 8 листопада 1944 року відправився перший ешелон арештованих російсько-більшовицьким окупаційним режимом українців.

Спогадами про ті часи поділилася лучанка Марія Плакуща, яку разом з родиною вивезли у Сибір, де вона провела 13 років життя.

Як зазначив у виступі перший заступник Волинської облради свободівець Олександр Пирожик, коли "Свобода" прийшла в обласну раду, то питання належного вшанування пам'яти жертв російсько-совєтського окупаційного режиму почали розглядатися. Також він наголосив, що нардеп від ВО "Свобода" Олег Панькевич ініціював парламентські слухання щодо депортованих українців.

"На жаль, крім "Свободи", інші політичні сили не проявляли особливого зацікавлення відновленням історичної справедливості. Ганебним фактом є те, що цього року нардепи так і не спромоглися визнати воїнів УПА борцями за незалежність України. Зараз над нами знову нависла загроза російської окупації. Окремі представники російської влади відверто заявляють про те, що українців треба депортувати у Сибір і на Далекий Схід, а чимало українських громадян з Криму та Донбасу вже туди потрапили", – наголосив Олександр Пирожик.

Також у обласній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки відбулася пам'ятна академія, присвячена скорботній річниці.

Про це повідомили в прес-службі Волинської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Хмельницькій області ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ