У Львові на фестивалі «Відкриваємо Падеревського» – прем’єра творів Мирослава Скорика

У Львові на фестивалі «Відкриваємо Падеревського» – прем’єра творів Мирослава Скорика

12.11.14 08:08 0 661
У Львові з 14 по 18 листопада пройде Третій міжнародний фестиваль «Відкриваємо Падеревського». П'ять вечорів – п'ять концептуальних програм на пошану видатного представника польської політики та культури, п'ять ефектних паралелей між минулим і сучасністю, п'ять запланованих аншлагів.

Про це повідомляє прес-служба Львівської обласної філармонії.

Розпочнеться фестиваль у Львівській філармонії концертом симфонічної музики українських композиторів першої половини ХХ ст. – Левка Ревуцького, Віктора Косенка та Бориса Лятошинського. Три майстра, котрі потужно вплинули на формування національної симфонічної школи першої половини ХХ ст., виявилися пов’язаними з містом, яким вважав для себе рідним і знаковий польський музикант Ігнацій Ян Падеревський.

Українська симфонічна музика прозвучить у виконанні Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії під батутою його головного диригента Іллі Ступеля, солюватиме відомий львівський піаніст Йожеф Ермінь.

Наступного дня відбудеться вечір фортепіанної музики «Епоха поетів та віртуозів – Шопен, Ліст, Падеревський». В програмі поєднаються твори ключового для Падеревського піаніста і композитора репертуару. Твори Шопена, чиї ідеї продовжував і розвивав не лише духовно, але й практично – як редактор та популяризатор. Музика Ліста, котрий, на думку сучасників, відповідав йому настроями віртуозного тріумфу. І, звичайно ж, самого Падеревського, стиль творчості котрого дослідники характеризують як перехідний між романтизмом ХІХ ст. і модернізмом ХХ ст.

Солісти вечора – львівська піаністка, артистичний директор фестивалю «Відкриваємо Падеревського» Маріанна Гумецька та видатний польський віртуоз Кароль Радзівонович – разом із сольними програмами виконають декілька творів у чотири руки, в тому числі – «Татранський альбом» Падеревського.

Центральною подією фестивалю стане реалізація унікального проекту «Від Падеревського до Пендерецького» 16 листопада на сцені Львівської опери. Під символічним патронатом славетного польського музиканта на сцені зустрінуться два метри сучасного музичного мистецтва – польського та українського.

Кшиштоф Пендерецький диригуватиме своїм Credo у виконанні хорової капели «Думка», дитячого хору «Радуниця», оркестру «INSO-Львів» та польських солістів. Мирослав Скорик презентуватиме прем’єри двох творів: концерт для скрипки з оркестром №9 та альт з оркестром разом із солістами з Німеччини та Швейцарії.

Під час концерту вже втретє відбудеться вручення відзнаки «Падеревський» Польсько-української фундації імені Ігнація Яна Падеревського. Також будуть вручені медалі Львівської обласної ради, які символічним чином увіковічнюють єднання двох культур.

Наступні події фестивалю стануть своєрідним нагадуванням як про розмаїтість мистецьких зацікавлень самого Падеревського, так і про відкритість до культурного експерименту, притаманну мистецькому середовищу Львова.

У галереї МО «Дзиґа» 17 листопада дрогобицький театр «Альтер» покаже п’єсу «Сценарій для трьох акторів» Богуслава Шеффера, одного із найцікавіших польських композиторів і драматургів сучасності, уродженця Львова.

А завершиться фестиваль у Львівькій філармонії 18 листопада потужним акордом – концертом безперечного лідера польської джазової сцени, піаніста Лєшека Можджера, невтомного експериментатора і оригінального автора.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: У Чернігові триває робота з ...

КОМЕНТАРІ