В Закарпатській області мукачівські правоохоронці затримали вже 15 осіб із кастетами

В Закарпатській області мукачівські правоохоронці затримали вже 15 осіб із кастетами

13.11.14 13:50 0 805
Зловмисників притягають до відповідальності за незаконне поводження з холодною зброєю.

Так, до мукачівських правоохоронців звернувся житель Мукачева і повідомив, що на автобусній зупинці невідомий намагався продати йому кастет. На місце події одразу виїхала слідчо-оперпативна група. Чоловік пояснив їм, що кастет виговив власноруч з метою продажі. Речовий доказ вилучено й направлено на експертизу. Проведена експертиза підтвердила, що вилучений предмет - холодна зброя ударно-роздрібної дії типу кастет. Наразі по даному факту триває досудове розслідування.

- Загалом з початку року мукачівські правоохоронці за незаконне поводження зі зброєю внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань 39 повідомлень за ознаками ст.263 (носіння, виготовлення, ремонт або збут кинджалів, фінських ножів, кастетів або іншої холодної зброї без передбаченого законом дозволу) Кримінального кодексу України, з них 15 повідомлень, щодо зберігання або збут кастетів, - зазначає начальник Мукачівського міськвідділу міліції Віталій Шимоняк.

Усі кастети були вилучені й направлені на експертизу. Хочеться нагадати нашим громадянам, що кастет (від фр. casse-tête - «той, що ламає голову») – це контактна ударна та ударно-дробильна зброя з твердого матеріалу, що надягається на пальці або стискається між ними. Незважаючи на простоту конструкції, є досить небезпечним, адже сильний удар здатний заподіяти важку травму або навіть смерть.

Окрім випадків збути кастет, були й такі, коли місцеві мешканці носили їх для самооборони. Так, один з жителів Мукачева вбив собі в голову, що йому може загрожувати небезпека, хоча жодних передумов для цього не було, і «озброївся» саморобною зброєю. На цьому й попався співробітникам Мукачівського міськвідділу міліції.

- Напевно, в багатьох необізнаних людей з'явилося переконання, що наявність холодної зброї у кишенях дає неабияку перевагу перед пересічними громадянами, якщо використовувати кастет як засіб самооборони, - коментує Віталій Васильович.- Щодо юридичних аспектів, то слід знати, що без передбачуваного законом дозволу, носіння кастетів заборонене. Такі дії підпадають під статтю 263 Кримінального кодексу України.

Отже тим, хто буде використовувати стандартну фразу для відмовки від правоохоронців: «Знайшов і зберігав для самооборони», радимо відразу повідомити про знахідку в органи МВС, як кажуть – від гріха подалі!

Євгенія Красилинець

Мукачівський МВ УМВС
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Луцьку прибирали ...

КОМЕНТАРІ