ЄС надасть Україні 600 тис. євро на суспільне мовлення,– Зураб Аласанія

ЄС надасть Україні 600 тис. євро на суспільне мовлення,– Зураб Аласанія

13.11.14 09:34 0 631
Суспільне мовлення залишається не тільки зобов'язанням України перед Радою Європи, його створення визнають необхідним представники різних громадських організацій. Європейський Союз надає Україні 600 тисяч євро на кампанію з роз'яснення про суспільне мовлення і на його розвиток.

Про це повідомив на майстер-класі в УКУ у Львові генеральний директор НТКУ Зураб Аласанія.

За його словами, багато людей в Україні не розуміють, у чому різниця між громадським медіа та суспільним. Він пояснює, громадянські ЗМІ створено невеликою громадою, зокрема журналістами. Такі медіа не є комерційними проектами та існують лише завдяки своїм підписникам. На відміну від громадського, суспільне мовлення є державним і відрізняється системністю та структурованістю. «Я вважаю, що громадських медій має бути багато, проте, скажімо, створене громадське телебачення все одно відображає лише одну сторону – сторону певної громади. Вони не можуть працювати на всю країну і з політичних, і з психологічних причин. Тому потрібне суспільне мовлення», – сказав він.

Зураб Аласанія стверджує, що взагалі мовлення в країні має бути і державним, і комерційним, яке й існує в Україні. Перше є адмінресурсом влади, друге – належить приватним власникам. Коли настають вибори чи війна, тоді люди мають звертатись до суспільного державного мовлення, що працюватиме для народу, а не для влади. «Дуже мало людей розуміє, що контроль над суспільством – це контроль над ЗМІ. Як я бачу, суспільне мовлення в Україні розвиватимуть ще років з десять, бо суспільне – це не тільки канал, це – не тільки мовлення, це ще й країна», – пояснив він.

Слід нагадати, що 7 листопада 2014 року, Кабінет міністрів прийняв рішення зареєструвати Національну суспільну телекомпанію у формі публічного акціонерного товариства (ПАТ). Діяльність НСТКУ контролюватиме Наглядова Рада, яку складатимуть представники з дев’яти громадських організацій з правової, медійної, освітньої та інших сфер та представники (не депутати!) різних фракцій ВРУ.

«Європі не подобається, що ми не прописали в законі пункт про конкретну кількість членів, наприклад, 15. Тоді була б гарантія, що представників від політичних сил буде менше, ніж від громадських. Головне, щоб не вийшло співвідношення 10 від ВРУ на 9 від громадських організацій і не отримати стільки ж представників, скільки фракцій і депутатських груп у парламенті», – розповів він.

Важливим є те, що 100% акцій новоствореного ПАТ, тобто національного суспільного мовлення належатимуть державі. За словами Зураба Аласанії, навіть за таких умов держава не буде фінансувати ПАТ через держбюджет. »Вона не має права втручатися ані в редакційну політику, ані в господарську діяльність. Ми самі обиратимемо на конкурсній основу голову правління і щороку звітуватимемо, як управляємо компанією», – пояснив він.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Мешканці вулиці ...
Наступна новина: У Волинській області заява ...

КОМЕНТАРІ