Маріо Варгас Льоса: Важливо,аби Україна незворотньо інтегрувалась у Європу

Маріо Варгас Льоса: Важливо,аби Україна незворотньо інтегрувалась у Європу

13.11.14 10:55 0 675
Дуже важливо, щоб Україна інтегрувалась незворотньо у Європу, аби вона жила у мирі, бо дуже багато людей сумніваються у можливості цього.

Про це вчора, 11 листопада, під час зустрічі з читачами у Київському національному університеті ім. Т. Шевченка заявив перуанський прозаїк та драматург, лауреат Нобелівської премії із літератури 2010 року Маріо Варгас Льоса.

Маріо Варгас Льоса завітав до Києва на запрошення Посольства Іспанії в Україні. Відвідувачів на цю зустріч прийшло дуже багато. У приміщенні було задушливо, навушників з перекладом не вистачало.

Маріо Варгас Льоса розповів, завдяки подіям в Україні всі побачили, що є країна, яка хоче бути частиною Європи, і цей ідеал мобілізує найкращих авангардних політиків, і на це дивляться із захватом у всій Європі. Європейці згадали, як це важливо, мати якийсь проект і створювати, відбудовувати Європу.

На його думку, це дуже гарний приклад, як можна створювати мир у світі, співіснувати.

«Дуже важливо, аби у світі не було двох супердержав. Аби країна не створювала цю біполярність як, наприклад, Китай і США. Найкращий спосіб вижити Європі – це жити у спільноті. І ця ідея, яка стала основою для побудови нової Європи, принесла багато позитивного. Я живу в Іспанії більшу частину свого життя. І дуже тішуся, що Іспанія належить до Європи. У нас є проблеми. Але Іспанія це така собі щаслива історія, де суспільство перейшло від диктатури до демократії без крові, завдяки домовленостям, консенсусу. Іспанія за декілька декад стала дуже великою та з динамічною економікою», – сказав він.

«Ця країна, перейшла від ізольованості, інтегрувалась, відкрилась світу і перетворилася з точки зору літератури, творчості в одну країну, яка найшвидше розвивається. І це не було б можливо без активного входження у Європу. І це можна сказати і про інші країни Європи», – розповів письменник.

«Не повинен зникнути дух критики. Є дух критики, є право критикувати і бути незгодними з інституціями. Є дух бажати реформ, змін. Це і є свобода, це має існувати. З одного боку критика, а з іншого – намагання розвалити. Для диктатур, які ще є у світі, існування такої великої спільноти, заснованої на дусі свободи є дуже страшним. Тому потрібно зробити все можливе, аби ця реальність була», – підкреслив Льоса.

Він також вважає, що політика Путіна і Росії, на жаль, має підтримку російського суспільства, бо воно ще не звільнилось від авторитарної російської традиції. Це викликає велике занепокоєння.

«Одна з причин, чого я приїхав у Україну, – це рух громадського суспільства, яке хоче покінчити з авторитарною традицією. Вони не хочуть більше російських інтервенцій, корупції, коли політика не є реалістичною, а є лише способом збагатитись для кількох осіб. Ми побачили зблизька, як люди мобілізуються для досягнення свободи», – заявив Льоса, пише «Українська правда. Життя».

Як повідомляє прес-служба Міносвіти, Маріо Варгас Льоса завітає також у Дніпропетровський університет імені Альфреда Нобеля. На Дніпропетровщину письменник приїде у супроводі посла Іспанії в Україні Херардо Бугайо Оттоне та його дружини, Консула Посольства Королівства Іспанії в Україні Віктора Мурсія Гарсона та торговельно-економічного аташе, керівника консульського відділу Консульства Республіки Перу в Україні Хуана Оліваса Корнехо.

Під час візиту Варгас Льоса прочитає студентам університету імені Альфреда Нобеля лекцію.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Печать на футболках - ...
Наступна новина: На Вінничині жмеринські ...

КОМЕНТАРІ