Наталія Лігачова запропонувала рецепти деолігархізації української журналістики

Наталія Лігачова запропонувала рецепти деолігархізації української журналістики

14.11.14 14:17 0 594
В Україні так і не відбулася деолігархізація ЗМІ, і остання виборча кампанія це засвідчила.

Про це на ІІ Львівському медіафорумі заявила шеф-редактор «Телекритики» Наталія Лігачова.

«Після Майдану всі очікували якісної зміни журналістики, бо багато журналістів тоді показали себе з хорошого боку і зараз мужньо працюють у зоні АТО. Але, на жаль, з таким же запалом вони беруть участь в олігархічних війнах. Олігархи зараз правлять балом, це дуже сильно позначається на ЗМІ, і, на жаль, журналістська спільнота не може цьому протистояти», – зазначила вона.

Щоб змінити ситуацію, на думку Лігачової, є два рецепти. Перший – провести швидкі і кардинальні реформи в усій країні – починаючи від економіки і закінчуючи судами.

«Тоді для олігархів ЗМІ або стануть бізнесом, або вони від них відмовляться», – зазначила вона.

І другий шлях отримання незалежності медіа від власників, за словами Лігачової, можливий тоді, коли в Україні посилиться саморегуляція всередині самої журналістської спільноти.

«Має бути перезавантажена комісія з журналістської етики – вона має засуджувати порушення стандартів і джинсу. Тоді як зараз комісія розглядає тільки скарги конкретних осіб та організацій, а в основному з такими скаргами звертаються якісь політики чи бізнесмени», – сказала вона.

Також Лігачова зазначила, що зараз загострилася проблема підміни журналістики пропагандою.

«Але якщо ми будемо виходити з того, що під час війни журналісти можуть дозволити собі займатися пропагандою, це шлях у нікуди. Крім того, сюди ще приписується велике бажання держави регулювати ЗМІ», – застерегла вона.

З іншого боку, додала вона, є вірогідність, що така ситуація налякає власників ЗМІ, і вони нарешті знайдуть точки дотику з журналістськими колективами, щоб протистояти тиску держави.

Стосовно боротьби з російською пропагандою, Наталія Лігачова зазначила, що українське суспільство, зокрема соцмережі, знайшли відповідь на це питання, реагуючи на вигадки російського ТБ гумором.

Окрім того, Лігачова зазначила, що головною тезою сьогоднішнього медіафоруму має бути підтримка і вимога щодо створення в Україні суспільного мовлення.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку на благодійному ...
Наступна новина: У Львові раніше судимий ...

КОМЕНТАРІ