На Житомирщині 85 % дітей-сиріт влаштовано до сімейних форм виховання

На Житомирщині 85 % дітей-сиріт влаштовано до сімейних форм виховання

15.11.14 13:35 0 596
Підвищення поінформованості суспільства про шкоду від зростання дітей в інтернатах та існуючі альтернативи виховання їх у сім'ї або в умовах, наближених до сімейних. Такою є мета громадянської кампанії «Відкриваємо двері дітям», що з минулого року впроваджується в Україні. На Житомирщині ж її презентували 14 листопада, під час прес-конференції, проведення якої ініціювала благодійна організація «Планета для дітей».

Регіональний представник кампанії «Відкриваємо двері дітям», голова правління благодійної організації «Планета для дітей» Ірена Ружицька зазначила, що їхні заходи впроваджуються на рівні Європейського Союзу у 12-ти країнах Європи.

Співорганізатором заходу та заразом ініціатором реалізації кампанії «Відкриваємо двері дітям» в Україні виступила міжнародна благодійна організація «Надія і житло для дітей». Її представник Катерина Чельцова розповіла, що вони мають на меті консолідувати зусилля представників громадськості, місцевої влади та засобів масової інформації заради впровадження системних змін у соціальній політиці, що зрештою призведуть до відмови від інституційного догляду за дітьми. На Житомирщині наразі триває пошук партнерів, за участю котрих здійснюватиметься аудит ситуації в нашому регіоні, розроблятиметься стратегічний план реформування та втілюватимуться нововведення. До цих заходів залучатимуть, передусім, кваліфікованих спеціалістів, котрі працюють у соціальних службах та інтернатних установах. Вони складатимуть індивідуальні плани виховання дітей, підшуковуватимуть для них сім'ї та здійснюватимуть постмоніторинг. На перспективу глобальне впровадження такої реформи триватиме до 2035 року. В Україні ж до 2018–2020 років на державному рівні передбачено розробити спеціальний документ для виконання в усіх областях.

«Нинішня система догляду за дітьми дісталася нам ще з радянських часів. В її основі – принцип покарання та реагування на ситуацію, що склалася. За такого підходу держава зазвичай вилучає дітей із неблагополучних сімей і розміщує їх у інтернатних закладах. Ця система абсолютно не спрямована на пошук альтернативних варіантів. Наша ж мета – підтримка сімейних форм виховання в України, розширення їхньої мережі. При цьому, перш за все, враховуються індивідуальні потреби кожної дитини при влаштуванні її в сім'ю», – пояснила Катерина Чельцова.

За офіційними даними, понад 80 тисяч дітей в Україні зростають в інтернатах і понад 8 тисяч маленьких громадян втрачають сім'ю щорічно.

Заступник начальника служби у справах дітей облдержадміністрації Наталія Пилипчик, зі свого боку, акцентувала на тому, що концепція кампанії «Відкриваємо двері дітям» наразі відповідає пріоритетам держави у сфері виховання та утримання дітей, які мають відповідний правовий статус. Так, із 2012 року, відтоді, як набула чинності Національна стратегія профілактики соціального сирітства в Україні, безпосереднє виховання дітей у сім'ї визначено першим напрямком державної політики у цій сфері.

«В Україні діє єдина інформаційна система, що підтримується через Інтернет-мережу „Діти“. Зокрема, на Житомирщині кожна районна організація у справах дітей додає в цю базу інформацію про кожного вихованця, який перебуває на первинному обліку. Ці дані моніторить і служба у справах дітей облдержадміністрації, і департамент захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України. Так, у нашій області налічується близько 3400 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. І дуже важливо, що до заходів стосовно забезпечення права дітей на сімейне виховання разом із представниками органів місцевої влади долучилися й члени громадських організацій. Завдяки зусиллям усіх соціальних партнерів, на 85 % дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування влаштовані до сімейних форм виховання. Крім того, більшість із них, близько 2,5 тисяч, перебувають під опікою та піклуванням – їх виховують близькі родичі. А 606 наших маленьких земляків зігріті теплом у 32-х дитячих будинках сімейного типу та 201-й прийомній сім'ї. Разом із тим, цьогоріч на Житомирщині було усиновлено 73 дитини. При цьому лише двадцятеро із них – іноземними сім'ями. Відтак, у нашій області переважає вітчизняне усиновлення», – зазначила посадовець.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Світові онлайн-видання ...
Наступна новина: У Львові 16 листопада - ...

КОМЕНТАРІ