У Житомирі обговорюють шляхи поліпшення підготовки і практичної діяльності медичних працівників середньої ланки

У Житомирі обговорюють шляхи поліпшення підготовки і практичної діяльності медичних працівників середньої ланки

15.11.14 08:36 0 668
Актуальним питанням діяльності вищих медичних і фармацевтичних навчальних закладів та розвитку медсестринства у контексті положень Закону України «Про вищу освіту» присвячена всеукраїнська нарада, що відкрилася у Житомирському інституті медсестринства 14 листопада. У її роботі беруть участь представники Міністерства охорони здоров'я України, керівники медичних, фармацевтичних коледжів та інститутів медсестринства України.

Учасників наради тепло привітав директор департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Олександр Торбас. Він зазначив, що Житомирщина має потужну базу підготовки середніх медичних працівників практично за всіма напрямками і спеціальностями. Випускники чотирьох медичних закладів області, якими є Житомирський інститут медсестринства, Житомирський фармацевтичний коледж, Новоград-Волинський медичний коледж, Бердичівський медичний коледж, отримують високу підготовку і кваліфікацію.

Олександр Торбас вказав і на проблеми галузі, серед яких – матеріальне забезпечення медичних працівників, кадровий дефіцит лікарів, що нараховує 1300 спеціалістів, внаслідок відсутності на теренах області відповідного навчального закладу. Водночас на Житомирщині практично немає кадрового дефіциту серед медичних працівників середньої ланки – в області працює 17 тисяч медсестер і фельдшерів на 4,5 тисячі лікарів. Керівник департаменту зазначив, що саме медичний працівник середньої ланки відчуває на собі основний об'єм навантаження медичної роботи, і висловив сподівання, що нарада визначить пріоритетні напрямки вирішення проблемних питань. «Ми маємо прийняти спільне рішення задля поліпшення підготовки і практичної діяльності середніх медичних працівників», – зауважив Олександр Торбас.

З побажаннями миру, добра і плідної праці звернувся до учасників наради ректор Житомирського інституту медсестринства Віктор Шатило. Він повідомив, що для огляду підготовлені спеціалізовані кабінети, наукові лабораторії закладу. Всі бажаючі зможуть пересвідчитися в тому, що інститут – один із найпотужніших в Україні, з прекрасною матеріально-технічною базою, розвиненою сестринською освітою. Віктор Шатило висловив сподівання, що керівники медичних коледжів зможуть запозичити щось у свої навчальні заклади, а також поділитися своїм досвідом.

З питанням щодо стратегії розвитку медичної та фармацевтичної освіти у контексті реалізації положень Закону України «Про вищу освіту» виступив перед учасниками наради заступник начальника відділу освіти та науки Департаменту кадрового менеджменту, освіти та науки МОЗ України Юрій П'ятницький. Він наголосив на тому, що розбудова вітчизняної медицини визнана одним із першочергових пріоритетів. Новий закон України «Про освіту» має на меті спокійні позитивні зміни в освітянському житті. Юрій П'ятницький звернув увагу на те, що в системі середньої медичної освіти стоїть завдання впровадження військово-медичних дисциплін у підготовку фельдшерів і медичних сестер. Значна увага має приділятися виховній роботі зі студентською молоддю, яка є запорукою сталого національного розвитку держави.

У програмі наради, у роботі якої беруть участь близько 120 учасників, обговорюються такі питання, як затвердження спеціальності «Сестринська справа» як наукової, якість організації проведення ліцензійних інтегрованих іспитів у вищих медичних і фармацевтичних навчальних закладах у 2014 році, поліпшення якості практичної підготовки студентів, кадрова політика в охороні здоров'я та розвиток медсестринства у контексті реалізації положень Закону України «Про вищу освіту» тощо.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Громадські активісти ...

КОМЕНТАРІ