На Хмельниччині натуралісти Білогірщини – майбутні хлібороби і господарі рідної землі

На Хмельниччині натуралісти Білогірщини – майбутні хлібороби і господарі рідної землі

15.11.14 11:34 0 854
Мальовнича земля Білогірщини здавна славиться своїми природними скарбами, лісовими багатствами та високими врожаями родючих чорноземів, дбайливими керівниками-господарниками, талановитим і трудолюбивим людом, плідною працею педагогів-ентузіастів на ниві освіти та здобутками їх вихованців.

Особлива увага тут приділяється навчанню і вихованню юних хліборобів - майбутніх господарів землі в усіх 37 загальноосвітніх школах району, де 2824 школярі здобувають освіту й крокують стежинами знань у майбутнє доросле життя. Місцеві громади та освітяни подбали про збереження і розвиток мережі дитячих різнопрофільних творчих об'єднань, залучення до участі в них обдарованих школярів та тих, хто цікавиться природою і прагне захищати її, любить і уміє працювати як аграрій, подбали й про забезпечення цим школярам можливості отримання якісної освіти і належних умов для всебічного розвитку та підтримки їх творчості.

Значне місце в позашкільній роботі навчальних закладів Білогірщини посідає еколого-натуралістичний напрямок. У цьому навчальному році в школах району організовано діяльність 42 юннатівських гуртків, якими охоплено 434 юних дослідники й охоронці природи рідного краю, для навчання і дослідницько-експериментальної роботи яких є 37 навчально-дослідних земельних ділянок та 28 навчальних екологічних стежок. Під керівництвом науковців, вчителів біології і місцевих аграріїв та лісівників нині понад 20 школярів-природолюбів виконують науково-дослідницькі роботи в галузі екології, біології, сільського і лісового господарства.

Білогірські педагоги, їх учні та вихованці профільних дитячих творчих об'єднань активно долучались до вивчення й дослідження природи рідного краю і спільної з хмельницькими натуралістами копіткої роботи над створенням книг «Річки Хмельниччини» й «Гриби Хмельниччини» - навчальних посібників природничо-краєзнавчого змісту для учнівської та студентської молоді, які безкоштовно отримала кожна школа області.

Юннатівська робота в білогірських школах традиційно масова і плідна. Ще в далекі повоєнні роки юннатівський гурток вчителя біології Семенівської середньої школи І.М.Михайлова, юннати якого в 1946 році заклали плодовий сад на площі 0,5 га і виростили його, був прикладом передового педагогічного досвіду для наслідування в школах району й області.

І у цій школі, як і в Білогірському НВК імені І.О.Ткачука, В'язовецькій, Гулівецькій, Довгалівській, Квітневській, Сушовецькій, Хорошівській, Юровецькій і Ямпільській ЗОШ І-ІІІ ступенів та Денисівській, Кащинецькій і Миклашівській ЗОШ І-ІІ ступенів, творчо працюють юннатівські осередки, а їх керівники й вихованці зберігають славні традиції попередніх поколінь та примножують новими власними досягненнями і трудовими здобутками юннатівський рух у рідному краї.

Плідну дослідницько-експериментальну роботу еколого-натуралістичного напряму проводять з школярами вчителі біології Загоруйко Оксана Іванівна, Баранчук Сергій Олексійович, Сисолетіна Людмила Олексіївна, Троян Галина Олександрівна, Захаркова Олена Володимирівна, Начичко Тетяна Василівна, Андрусевич Валентина Леонідівна та ряд інших педагогів-ентузіастів природоохоронної й природничо-краєзнавчої роботи.

Яскравим прикладом самовідданої праці на освітянській ниві та дбайливої турботи про виховання майбутніх господарів землі слугує педагогам краю Михайло Якимович Дашкевич, добре знаний і шанований земляками, директор школи в селі Миклаші. Працюючи тут директором з 1974 року, він ще й встиг на початку 80-х виконати доручення районної влади і за 3 роки збудувати велику школу-красуню (нині – НВК) в смт. Білогір'ї, передати її новопризначеному директору і знову повернутись до Миклашів у рідну школу, яку й очолює до сьогоднішнього дня.

Важко не помітити, що учні кожної школи краю не лише привчаються до хліборобської праці та інших напрямків трудової діяльності, вони яскраво проявляють виплекане педагогами й особисто усвідомлене почуття патріотизму і своє власне бачення волі й незалежності України, прагнення до захисту Вітчизни від ворога та перемоги над ним.

А з яким почуттям ентузіазму, старання і відповідальності білогірські учні працюють на перервах між уроками і присвячують свій час виготовленню маскувальної сітки для передачі її на фронт захисникам України, кожному з яких бажають зостатись живим, прогнати з рідної української землі російських агресорів, відстояти нашу свободу і перемогти. Будемо вірити, що таких юних громадян нашої держави ворогам ніколи не здолати!

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області у ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ