Українці готуються до жорсткої економії взимку,– «Вільний мікрофон»

Українці готуються до жорсткої економії взимку,– «Вільний мікрофон»

15.11.14 10:30 0 1550
Українці хапаються за серце, спостерігаючи за карколомним падінням гривні, та з острахом чекають зими. Мешканці західних областей і Києва на трибуні народного проекту «Вільний мікрофон» телеканалу ZIK 8 листопада один за одним розповідали, що через шалений ріст цін на продукти і комунальні послуги готуються у найближчі місяці жити в режимі жорсткої економії.

Економічним становищем в Україні переймаються мешканці всіх без винятку обласних центрів заходу – копійку до копійки рахують і молодь, і старше покоління. Втім, найменш захищені верстви населення, для яких єдиний дохід – державна допомога і пенсія, – переконані: їм найскладніше. Як зазначив один із народних ораторів, «згадаємо, як воно було у 90-х роках».

«Хто має зарплату, тому ще не страшно. А для тих, хто живе лише на пенсію, йде кінець світу, – бідкався пенсіонер із Тернополя. – Щодня зростає ціна на хліб, на молочко. Ми ж – не магнати. Це неправильно, коли треба вибирати, що купити: батон чи потішити дитину шоколадкою. Люди мають почуватися захищеними державою».

«Я безробітній, не маю пенсії, а лише соцдопомогу, – поскаржився ще один літній чоловік. – Ціни ростуть, а соцвиплати не збільшують. А не маю впевненості, що в кінці року взагалі щось будуть платити».

Тим часом у Києві учасники «Вільного мікрофону» міркували над причинами шаленого падіння національної валюти. Більшість переконані: на фінансовому ринку ведуться великі ігри, на яких окремі люди, поки інші бідують, роблять великі статки.

«Банкиры – это воры, самые настоящие воры! Рост доллара – это спекуляции. Я думаю, что надо это кардинально менять, может даже управление НБУ, – обурювалася мешканка столиці. – Но я уверена, это самая настоящая спекуляция, издевательство над людьми».

«Скачок доллара очень удивил. Я как экономист-международник считаю, что такой скачок доллара – ненормально. Это сильный удар по людям, которые работают в госструктурах, – поділилася думками молода киянка. – Уровень цен, к сожалению, растет, доллар растет, а зарплата нет».

Попри те, що удар по купівельних спроможностях українці відчувають на собі ще з весни, все ж люди воліють вірити в краще. Сподіваються, що ситуація дещо врегулюється, бо якщо гривня і надалі падатиме, зима перетворить на банкрутів чимало родин.

«Будем надеяться, что новое правительство сможет предпринять все действия, договориться с нужными людьми, получить нужную помощь, и удержать курс или его понизить и наконец начнет думать про население, наш народ», – висловив побажання молодий чоловік.

А наразі народні оратори бачать лише один вихід із ситуації: чітке планування власних бюджетів і економія.

«Кожен має економити. Ми маємо пам’ятати, що на сході і півдні зараз люди живуть в тяжких умовах. Треба економити також газ, електроенергію, щоб не залишитися без світла і тепла», – переконаний чоловік із Західної України.

«Я заздалегідь планую бюджет родини, ретельно розписую: які витрати можемо зробити в цьому місяці, де потрібно зекономити, без чого можемо обійтися», – розповіла, як раціонально витрачати кошти молода киянка.

А вже завтра, 15 листопада, триватимуть чергові знімання народного проекту «Вільний мікрофон» ZIKу. Трибуна справжньої свободи слова працюватиме з 13:00 до 15:00 за адресами: Луцьк – Театральний майдан, Рівне – майдан Незалежності, Київ – Майдан Незалежності, Тернопіль – Театральний майдан, Івано-Франківськ – вул. Незалежності, Ужгород – площа Шандора Петефі, Львів – пр. Свободи біля пам’ятника Т. Шевченкові, Чернівці – Центральна площа.

«Питання тижня» 15 листопада звучатиме так: «Якими, на вашу думку, мають бути перші три кроки нового уряду?»

Читайте також: Курс рубля к доллару на сегодня - динамика курса рубля
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Рівному в будинку на ...

КОМЕНТАРІ