Вчені створили безпілотник з грибів,який може перетворитися на калюжу слизу,– NASA

Вчені створили безпілотник з грибів,який може перетворитися на калюжу слизу,– NASA

15.11.14 08:14 0 719
Американські інженери винайшли першого в світі «біологічного дрона», корпус якого виготовлений з грибів. Під час росту живі організми набули потрібної форми. Автономний літальний апарат успішно пройшов випробування.

Безпілотник, в основному, виготовлений з грибів і бактерій. Фото: CNASA/Ames

Безпілотник буде цінним для військових і спецслужб, які побоюються потрапляння технологій в руки противників. У разі аварії винахід перетворюється на малопомітну калюжку слизу, яка швидко висихає.

«Ніхто не буде знати, розлив ти солодку воду, чи на тому місці був безпілотник», – розповів один з творців дрона Лінн Ротшильд з дослідницького центру NASA.

Корпус апарату зроблений з міцелію – вегетативного тіла грибів, що складається з тонких розгалужених ниток, – який вирощує нью-йоркська фірма Green Island на замовлення NASA. На вегетативному тілі інженери розташували захисне покриття з целюлози, вирощене бактеріями. Целюлозні листи вкриті білками, клонованими зі слини (саме цю рідину комахи використовують для гідроізоляції гнізд).

Мікросхеми були розроблені на основі наночастинок і надруковані срібною фарбою, щоб максимально підвищити біодеградацію пристрою.

«Безумовно, є деталі, в яких немає органічних замінників», – говорить інший винахідник Раман Нелаканти зі Стенфордського університету.

Наприклад, для першого польоту біодрон оснастили гвинтами, акумуляторами і приладами управління, запозиченими у звичайного механічного квадрокоптера. На даному етапі інженери шукають заміну для датчиків безпілотника і вже почали вивчати, як створити їх з бактерії кишкової палички.

Як відзначають творці, найскладніше буде гарантувати безпеку польоту: є великий ризик, що такі біодрони почнуть розчинятися у повітрі, потрапивши під сильний дощ або сніг, повідомляє DT.UA.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Закарпатській ОДА ...
Наступна новина: У Криму перейменували ...

КОМЕНТАРІ