В Україні приховують реальну кількість професійних захворювань шахтарів,– МОЗ

В Україні приховують реальну кількість професійних захворювань шахтарів,– МОЗ

15.11.14 10:13 0 645
В Україні щорічно реєструється близько 6,5-7 тис. нововиявлених випадків професійних захворювань. З цієї кількості на вугільну промисловість припадає близько 83% (майже 6 тис.) випадків.

Про це 13 листопада на прес-конференції у Львові повідомила головний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності «професійна патологія», член проблемної комісії МОЗ та НАМН України «Гігієна праці та профзахворювання» Анжела Басанець.

За її словами, Львівсько-Волинський вугільний басейн займає значну частку за рівнем професійних захворювань в Україні.

«Серед професійних захворювань переважають захворювання системи органів дихання – пневмоконіоз, хронічне обструктивне захворювання легенів, хронічний бронхіт. Друге місце займають захворювання опорно-рухового апарату – попереково-крижові радиколопатії. Мало діагностується сенсоневральна приглухуватість, вібраційна хвороба. Не зважаючи на те, що у мови праці не стають кращими, кількість таких захворювань з незрозумілих причин стає меншою», – розповіла А.Басанець.

Головний спеціаліст МОЗу з профпатології також зауважила, що в Україні невмотивовано низький середній показник зареєстрованої професійної захворюваності, порівняно з європейськими державами.

«На 100 тис. працюючого населення в Україні 13,1% хворих на професійні захворювання. В Європі середній показник – 30,3%. Майже втричі професійна захворюваність в Україні менша, ніж в європейських країнах, але ми маємо бути свідомі, що це не відбувається тому, що у нас кращі умови праці, а тому, що з різних об’єктивних та необ’єктивних причин в Україні ця захворюваність не визнається, або свідомо чи несвідомо приховується», – пояснила А.Басанець.

Вона зазначила, що шахтарям, які пропрацювали у шахті 20-30 років потрібно пройти довгий і важкий шлях до визнання їх професійного захворювання. Він має оформити купу документів, поки лікарі приймуть рішення, пов’язане це захворювання з умовами праці, чи ні.

«Чомусь відбувається так, що замість того, щоб полегшити цей шлях пацієнтові, який відпрацював у важких умовах тривалий час, є практика додавання бюрократичних перепон у передбачений законодавством алгоритм – видаються локальні норми, які зобов’язують хворого проходити додаткові обстеження, отримувати лікарняні листи про перебування 100-200 днів на лікарняному за рік, щоб визнати це захворювання професійним», – зауважила А.Басанець.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Хмельниччині обласна ...
Наступна новина: У Чернігівській міській ...

КОМЕНТАРІ