У Рівненській області запросили в гості фермерські родини

У Рівненській області запросили в гості фермерські родини

15.11.14 17:53 0 831
Фермерські родини Люшиних і Кіндзерських з Рівненського району та Поліщуків з Гощанщини побували в Олександрійському відділенні Рівненського центру профтехосвіти державної служби зайнятості. День відкритих дверей для них організували в рамках Тижня професій сільськогосподарської галузі.

Заступник директора РЦПТО ДСЗ з навчально-виробничої роботи Руслана Бодренко, зустрічаючи гостей та розпочинаючи презентацію освітніх послуг центру, підкреслила важливість роботи сільського трудівника і готовність навчального закладу запропонувати програми навчання як для дорослих, так і для молоді. Руслана Володимирівна за допомогою відеофільму ознайомила присутніх з професіями, які можна здобути в РЦПТО ДСЗ, напрямами підвищення кваліфікації, формами співпраці з роботодавцями, навчальною базою всіх відділень та перспективами розвитку.

Навчальними аудиторіями, майстернями та лабораторіями гостей супроводжував і давав роз'яснення щодо матеріально-технічної бази й організації навчального процесу завідувач відділення Олександр Сидорець.

Із великим зацікавленням фермери ознайомилися з парком сільськогосподарської техніки з причіпними і навісними агрегатами, вантажними і легковими автомобілями, навчальною станцією технічного обслуговування автомобілів, слюсарною майстернею, класом агротехнологій. Під час огляду зав'язалася дискусія та обмін думками щодо оснащення навчального процесу, комплексу знань та практичних навичок, якими повинен володіти кваліфікований робітник фермерського господарства. А ще в один голос фермери говорили про необхідність змалку прищеплювати любов до праці, бажання вміти справлятися з будь-якою роботою на землі.

А тут є чому повчитися, приміром, у родини Рози Миколаївни та Олега Богдановича Поліщуків, які в селі Посягва Гощанського району створили і розвивають фермерське господарство «Маленький оазис». Поліщуки мають чотирнадцять дітей: 10 дочок і 4 сини, найстаршій – 23, найменшому – 5 років. Тут навіть дівчатка змалечку вчаться працювати на тракторі, а ще вміло доять корів, готують їсти та доглядають худобу, одним словом, виконують усяку домашню роботу.

Олег Богданович ретельно оглянув усю матеріально-технічну базу підготовки робітників фермерського господарства, висловив свої міркування щодо запровадження нових курсів навчання, приміром, з вівчарства, та розширення практичного навчання. До речі, його найстарша дочка Юля вже має своє фермерське господарство. З гордістю розповідав про вміння дочки Ані справлятися із сучасною технікою. Мріє опанувати професію тракториста й племінник Поліщуків Віталій, котрий вчиться у дев'ятому класі і вже серйозно обирає навчальний заклад, тож тепер він уважно приглядався до техніки, на якій вчать в Олександрії.

Володимир Іванович Люшин заснував фермерське господарство «Вільне» у селі Тайкури Рівненського району, де працюють і його сини Едуард та Петро. На гостину він завітав із сином Петром Володимировичем та онуками Владиславом і Лілею. Родина вдумливо і відповідально розвиває своє виробництво.

Є в Рівненському районі і знана фермерська династія Кіндзерських. Успішно господарює на землі Броніслав Йосипович, який має багаторічний досвідом агронома і керівника, зі своїми двома синами. Батько – засновник фермерського господарства «Рівне - Лан» у с. Верхівськ Рівненського району, а син Святослав очолює ФГ «Агро - Лан». Броніслав Йосипович та його дружина Валентина Олександрівна висловили чимало пропозицій щодо навчання робітників для сільськогосподарської галузі та побажали використовувати цю, за їхніми словами, навчальну базу європейського рівня максимально ефективно.

Побували гості й у майстернях кравців, верстатників деревообробних верстатів, лабораторії дизайну і художнього проектування виробів одягового та інтер'єрного призначення, на майданчику для ландшафтного дизайну та в інших навчальних приміщеннях, оснащених сучасними верстатами, мультимедійним обладнанням та програмними засобами.

Поки дорослі фермери оглядали техніку та майстерні, Руслана Бодренко організувала для дівчаток майстер-класи за професіями «кондитер» і «кухар». Під керівництвом майстрів виробничого навчання Світлани Рибачок та Наталії Тис школярки опановували прийоми карвінгу (виготовлення прикрас із овочів та фруктів) та роботи з кондитерською мастикою. Через деякий час на столах з'явилися пишнокрилі лебеді з яблук і вишукані троянди з редьки, а потім – барвисті квіти і листочки із солодкої мастики. А мама Роза Миколаївна з любов'ю спостерігала, як її розумниці набувають нових умінь, щоб потім уся велика родина могла порадіти святково прикрашеним стравам. До речі, одна з дочок, Вікторія, планує опанувати саме професію кондитера.

Разом із фермерськими родинами цього дня в Олександрії був і голова Рівненської обласної асоціації фермерів Дмитро Українець. Під час підсумкового круглого столу він підкреслив величезне значення фермерського руху для розвитку аграрної галузі України, з гордістю розповів про фермерські династії Рівненщини. Дмитро Павлович запропонував фахівцям РЦПТО ДСЗ взяти участь у щорічному зльоті фермерських родин та навчанні керівників фермерських господарств, яке взимку проводитиме Асоціація. Успішні господарники виховують гідну зміну хліборобів, допомагають створювати нові робочі місця, на власному прикладі вчать любові до землі.

Руслана Бодренко та Олександр Сидорець привітали фермерські родини з прийдешнім святом – Днем працівників сільського господарства, подякували за увагу до навчального закладу служби зайнятості, запропонували подальшу співпрацю як у підготовці для них кадрів, так й у викладанні та організації виробничої практики для слухачів. А ще висловили сподівання, що такі зустрічі з фермерськими родинами стануть традиційними.

Завершилося дружнє спілкування цього дня теплою розмовою за чаєм з тістечками, виготовленими майбутніми кондитерами, спільним фотографуванням та врученням інформаційних матеріалів про освітні послуги Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості.

Фото можна переглянути тут

Про це повідомили у Рівненському міському центрі зайнятості
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ