У Рівненській області курильні суміші - небезпечний наркотик

У Рівненській області курильні суміші - небезпечний наркотик

17.11.14 13:53 0 664
Вперше про курильні суміші заговорили у 2006 році і ця тема скоро стала популярною. Поширювати ці суміші почали у точках продажу тютюнових виробів (кіоски, інтернет-магазини тощо).

Курильні суміші бувають як із хімічних компонентів, так і з натуральних інгредієнтів (вони часом продаються як аромосуміші), що, в свою чергу, утруднює законодавче регулювання їх поширення. Більше того, хімічні формули (а разом з тим і методи синтезу) таких речовин видозмінюються швидше, ніж законодавство встигає зробити їх обіг протизаконним. Внесення нової речовини (формули) до переліку заборонених (контрольованих) речовин потребує терміну від 6 місяців. Протягом всього цього часу речовина, яка має наркотичну дію абсолютно легально продається і відкрито рекламується, наприклад, як корм для акваріумних рибок, сіль для ванн тощо. На упаковці бувають різні застереження: вміст пакета не можна їсти, пити, при потраплянні в очі – терміново промити.

У людей, які вживають курильні суміші, спостерігається психотропний ефект та розвиток наркозалежності. Вони провокують захворювання дихальних шляхів, бронхів включно зі злоякісними пухлинами, провокують хвороби дихальних шляхів; також призводять до інтоксикації (отруєнню), сильно впливають на центральну нервову систему, можуть призвести до втрати свідомості та коми.

А от коментар практика психіатра-нарколога: «Так звані «курильні суміші» та «спайси» дійсно містять трави – собачу кропиву, конюшину, шавлію тощо, які самі нешкідливі для організму людини, часто навіть є лікарськими. Це дозволяє продавцям «спайсів» говорити про їх «легальність» та «безпечність» - нібито вони не містять заборонених наркотиків – всі ж компоненти рослинного походження. Тобто притягнути до відповідальності продавців цих сумішей законними методами важко. Крім того, такі речовини можуть бути дуже доступні – поширюються в інтернеті, з доставкою додому, в торгових точках, клубах тощо.

Незважаючи на «природне походження» і запевнення продавців про нешкідливість та легальність поширення, наслідки вживання курильних сумішей та «спайсів» можна порівняти з ефектом від споживання так званих «важких наркотиків» (кустарних препаратів різних речовин з низьким ступенем очистки).

Трави можуть бути дійсно натуральними, а от технологія їх висушування та дозування лишаються загадкою – курильні суміші викликають псевдогалюцинації, через які люди можуть зашкодити собі та оточенню – так, наприклад, 2 роки тому в одній з областей Російської Федерації через вживання таких сумішей («міксів») декілька школярів і студентів наклали на себе руки (суїцид).

Також можна сказати, що у великих містах вже існує проблема поширення курильних сумішей і «спайсів», які по дії на ЦНС (центральну нервову систему) є небезпечніші «важких» наркотиків – звикання до них настає швидко, дія на організм непередбачувана, відмічаються важкі наслідки для фізичного та психічного здоров'я людини.

Крім того, в «комплект» до цього можна отримати проблеми з печінкою, яка теж не подякує вам за відходи, бережно в неї покладені. Репродуктивна (статева) система потерпає ще більше, а все це відбувається через сильну дію на психіку людини (тобто ці речовини активно діють на мозок) – чоловік може стати імпотентом (або значно знизити свою потенцію), а жінка – безплідною.

Що необхідно знати батькам

Час дії «наркотику» - від 20 хв. до декількох годин, супроводжується кашлем (обпікається слизова оболонка), сухістю в роті (постійне вживання рідини), мутні або червоні білки очей (при цьому наркомани носять з собою очні краплі). При цьому спостерігається блідість, порушення координації, дефекти мови, загальмованість мислення, підвищення пульсу, приступи безпричинного сміху. Після вживання декілька днів та більше – загальне спад сил, розконцентрування уваги, апатія (особливо до роботи, навчання), порушення сну, перепади настрою (з крайності в крайність).

Що говорить про це медицина (сухі факти)

Спеціалісти-медики всього світу відкрито говорять про шкоду курильних сумішей («спайсів»), з найгостріших наслідків прийому такого «зілля» («трави»):

- центральні нервові реакції (обумовлені дією компонентів курильних сумішей на мозок людини). При цьому може виникати ейфорія, неусвідомлені бажання, відсутність зосередженості, різні мимовільні реакції (плач, сміх), галюцинації. Нездатність курця керувати своїми емоціями та діями часто призводить навіть до трагічних наслідків (одним із яких є смерть від таких необережних дій);

- токсичні реакції. Неконтрольований прийом у дихальні шляхи великої кількості токсичного диму призводить до пришвидшеного серцебиття, підвищенню артеріального тиску, блювання, судом, втраті свідомості, також фіксуються випадки загальної коми організму.

- Місцеві реакції на слизові оболонки. Куріння «спайсів», як і звичайних сигарет викликає подразнення дихальних шляхів. Наслідки тривалого вживання диму: сиплий голос, кашель, сльозотеча. Можливий розвиток хронічних захворювань дихальних шляхів (ларингіти, бронхіти, фарингіти). Не виключається також виникнення злоякісних пухлин бронхів, гортані, глотки, ротової порожнини.

Андрій Семчук,

полковник міліції,

начальник НДЕКЦ УМВС України

в Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львові цієї неділі ...
Наступна новина: Генпрокуратура заарештувала ...

КОМЕНТАРІ