Львівська музакадемія мала честь приймати композитора Кшиштофа Пендерецького

Львівська музакадемія мала честь приймати композитора Кшиштофа Пендерецького

18.11.14 08:03 0 639
17 листопада, всесвітньо відомий класик польський композитор Кшиштоф Пендерецький зустрівся із студентами та викладачами Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка.

Про це повідомляє кореспондент .

Кшиштоф Пендерецький приїхав до Львова на ІІІ Міжнародний фестиваль «Відкриваємо Падеревського». Вчора, 16 листопада, він брав участь у концерті, що пройшов у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької, де звучали його найбільш відомі твори.

Польський композитор, безсумнівно, одна із центральних постатей світової академічної музики. Його називають як лідером авангарду, так і постмодерним класиком. Упродовж довгого творчого життя композитор не раз змінював стилістичні пріоритети.

Він розповів, що починав з авангардної музики. У період, коли Кшиштоф Пендерецький формувався як композитор, авангард був протестом проти усього того, що соціалістична влада насаджувала суспільству.

Композитор поділився, його ранні твори були настільки важкими для виконання, що музиканти просто зупинялися посеред репетиції, бо не знали, як їм зіграти той чи інший уривок. Уже пізніші сакральні твори на репетиціях вдавалось відтворити набагато легше.

Кшиштофа Пендерецького вважають католицьким композитором. Він єдиний композитор, який написав різні церковні твори: і католицькі, і православні, і єврейські.

«Бог є один. Неважливо, якою мовою вимовляють його ім’я: чи німецькою, чи латинською, чи на івриті», – переконаний композитор.

Кшиштоф Пендерецький, прадідусь якого був українцем, розповів, те, що у його творчому доробку стільки сакральних творів, він завдячує батьку, який був греко-католиком. Він часто брав сина на богослужіння до церкви. Любов до музики ж прищепив дідусь, який заохочував внука до навчання у свій спосіб: за кожні 15 додаткових хвилин він платив йому.

«Батькові не подобалось таке заохочення. Однак, напевне, саме завдяки дідусеві і платі за навчання, я присвятив своє життя музиці», – зізнався Кшиштоф Пендерецький.

Композитор зізнався, що кожного дня, сідаючи за роботу, йому здається, що він нічого не вміє, що не може написати і ноти. Це така своєрідна боротьба: музику, яка його наповнює, потрібно витягнути зсередини у муках.

Творчість митців Кшиштоф Пендерецький порівнює із ходінням по лабіринту.

«Лабіринт – це символ пошуку. Коли я творю, то потрапляю у різні куточки лабіринту, де завжди намагаюся знайти щось нове. Найважче, коли стоїш перед стіною, а треба знайти дорогу, щоб йти вперед», – поділився композитор.

Кшиштоф Пендерецький був 14 років ректором музакадемії у Кракові. Він зізнався, що робота педагога не для нього: «Мене більше цікавлять власні твори, а не музика, яку пишуть мої учні».

Довідка .

Сучасний польський композитор, диригент, педагог Кшиштоф Пендерецький (пол. Krzysztof Penderecki) народився 23 листопада 1933 року.

Навчався композиції в Краківській консерваторії у класі А. Малявського, яку закінчив в 1958 року. Виграв численні музичні конкурси у Польщі і за кордоном, у тому числі отримав першу, другу і третю нагороду на Другому конкурсі молодих композиторів (1959), Першу національну нагороду (1968, 1983), приз Асоціації польських композиторів (1970), Нагороду Гердера (1977), нагороду Онеггера (1978), приз конкурсу ім. Сібеліуса (1983), премію Лоренцо Магніфіко (1985), приз фундації Карла Вольфа (1987), нагороду «Греммі» за запис Другого концерту для віолончелі (1988), Музичну нагороду Грейвмейєра (1992), Приз Міжнародної музичноЇ ради ЮНЕСКО (1993), наступну нагороду «Греммі» за запис Другого концерту для віолончелі (1999), приз для найкращого композитора сучасності в Мідем Классік у Каннах (2000), третю нагороду «Греммі» за Credo, нагороду принца Астурії (2001).

Кшиштоф Пендерецький є почесним членом багатьох університетів, у тому числі у Рочестері, Бордо, Лойвені, Вашингтоні, Белграді, Мадриді, Познані, Варшаві, Буенос-Айресі, Глазго, Кракові, Люцерні. Він є почесним членом Королівської музичної академії у Лондоні, Національної академії Святої Цецілії у Римі, Королівської музичної академії у Стокгольмі, Академії мистецтв у Берліні, Національної академії мистецтв у Буенос-Айресі, Міжнародної академії філософії та мистецтва у Берні, Національної академії наук, літератури і мистецтва у Бордо, Королівської Ірландської музичної академії у Дубліні, Американської академії мистецтв і літератури.

Отримав численні відзнаки в Польщі і за кордоном. У 2004 році Кшиштоф Пендерецький був нагороджений Імператорською премією, нагородою Японського Імператора, яку прийнято вважати Нобелівською премією у мистецтві. У 2004 році він став Почесним громадянином Буенос-Айреса. У 2005 році нагороджений Президентом Польщі орденом Білого Орла.

Ранні твори Пендерецького відзначаються сонорикою, що походить від серіальної техніки, найвідоміші твори в цьому стилі – «Плач по жертвах Хіросіми», «Поліморфія», De natura sonoris.

В середині 1970-х років Пендерецький відходить від сонористики і орієнтується на здобутки німецької симфонічної музики кінця XIX століття (Symfonia wigilijna).

Кшиштоф Пендерецький був один із композиторів, яким замовляли твір на відкриття Літніх Олімпійських ігор 2008 в Пекіні.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ