Тернопілля: визначили райони,в яких реалізовуватимуть проекти ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток,орієнтований на громаду»

Тернопілля: визначили райони,в яких реалізовуватимуть проекти ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток,орієнтований на громаду»

18.11.14 09:28 0 722
Результати відбору районів Тернопільської області для участі в ІІІ фазі Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» презентували 17 листопада у Тернопільській обласній державній адміністрації.

За словами заступника голови Тернопільської обласної державної адміністрації Леоніда Бицюри, співпраця з міжнародними донорськими організаціями є ефективним інструментом для залучення інвестицій. Тому налагодження партнерських стосунків з фондами та організаціями, зокрема міжнародними, є пріоритетним напрямком діяльності Тернопільської обласної державної адміністрації.

«Участь у Проекті ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» - це не просто зміцнення матеріально-технічної бази, ресурсів громад, - наголосив Леонід Олексійович. - Це розвиток ініціативи, яка є дуже необхідна для проведення реформ. З власного досвіду можу сказати, що лише 10% громад готові взяти на себе збільшення повноважень і відповідальності. Це низький відсоток перед проведенням двох глобальних реформ - децентралізації влади, передачі повноважень на місця та адміністративно -територіальної реформи. В таких умовах роль проектів, спрямованих на активізацію місцевих громад, є ключовою. Саме таким проектом є Проект ЄС/ПРООН».

Заявки для участі в Проекті МРГ-ІІІ подали усі 17 районів Тернопільської області. За методикою оцінки районів, яка проводилась у центральному офісі Проекту МРГ-ІІІ, було визначено дев'ять районів в основний список: Кременецький, Заліщицький, Теребовлянський, Бережанський, Збаразький, Борщівський, Гусятинський, Підволочиський, Лановецький.

Затверджено відбір трьох резервних районів Тернопільської області: Бучацький, Чортківський, Монастириський.

«Наступним кроком в реалізації ІІІ фази Проекту МРГ стане проведення вступних семінарів у кожному з 9-ти районів і відповідний відбір місцевих рад для участі в Проекті (по 4 в кожному з районів), - зазначив координатор обласного ресурсного центру громад Ігор Стефанів.- Серед 8-ми інших районів області, які не потрапили до основного списку, буде проведено відбір 2-х районів для участі в економічному компоненті Проекту МРГ по створенню сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів (СОК)».

За словами Ігоря Степановича, райони з основної квоти також зможуть приймати участь у даному відборі, але отримають можливість для створення СОК вони тільки у випадку відсутності належних заявок від інших 8-ми районів.

Довідково: Спільний проект Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (МРГ) з 2008 року активно діє по всій території України.

Третя фаза спільного проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (МРГ) стартувала в Тернопільській області 9 жовтня 2014 року. 14 листопада 2014 року в режимі скайп-конференції було проведено нараду по відбору районів Тернопільської області для участі в МРГ-ІІІ. Протягом наради розглянуто пропозиції від 17 районів щодо можливостей участі у третій фазі Проекту МРГ, наявного потенціалу, готовності до співфінансування пропозицій громад та запропоновану проектом МРГ-ІІІ методику оцінки та відбору районів.

Під час третьої фази Проект МРГ надаватиме підтримку обласним та місцевим органам влади щодо поширення кращих практик та досвіду із спільного планування та подальшого поширення підходу, орієнтованого на громаду в Тернопільській області. Діяльність Проекту МРГ буде спрямовано на відновлення базової соціальної та комунальної інфраструктури в таких пріоритетних сферах діяльності громад, як енергоефективність, охорона здоров'я, охорона навколишнього середовища, водопостачання спільно з розвитком малого аграрного бізнесу. Проект надаватиме підтримку Уряду України у впровадженні реформ з децентралізації та поширенні інноваційних підходів щодо спільного планування та сприяння сталому соціально-економічному розвитку на місцевому рівні через центри управління знаннями та впровадження курсу в навчальні програми двадцяти університетів.

Третя фаза Проекту МРГ впроваджуватиметься протягом 2014-2018 років із загальним бюджетом 23.8 млн євро, наданих Європейським Союзом (23 млн євро) та ПРООН (800 тис. євро). Мета Проекту - сприяння сталому соціально-економічному розвитку на місцевому рівні шляхом зміцнення спільного управління та заохочення громадських ініціатив по всій Україні.

Більше інформації про проект МРГ можна знайти за такими посиланнями:

· Сайт Проекту МРГ в Тернопільській області – http://cba.org.ua/ua/ternopil

· Сайти Проекту МРГ – III – www.cba.org.ua/three; www.cba.org.ua; www.cba.org.ua/one

· Сайт Програми розвитку ООН в Україні - www.undp.org.ua

· Сайт Представництва Європейського Союзу в Україні - http://eeas.europa.eu/delegations/ukraine/index_uk.htm

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Медики в Україні знову ...
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ