Правоохоронці Волині разом із профільними службами визначали алгоритм профілактики рецидивної злочинності серед неповнолітніх

Правоохоронці Волині разом із профільними службами визначали алгоритм профілактики рецидивної злочинності серед неповнолітніх

19.11.14 09:00 0 642
Питання попередження вчинення підлітками повторних злочинів пройшло червоною ниткою у нараді, що відбулася в обласному управлінні міліції, за участю працівників кримінальної міліції у справах дітей, відділу дільничних інспекторів міліції, представників служби у справах дітей та управління освіти і науки облдержадміністрації і пенітенціарної служби, зокрема кримінально-виконавчої інспекції.

Начальник КМСД УМВС України у Волинській області Інна Остапович насамперед наголосила на тому, що підрозділ постійно працює над стабiлiзацiєю криміногенної ситуації у пiдлiтковому середовищi та попередженням рецидивної злочинності серед неповнолітніх, у тому числі й під час проведення профілактичних відпрацювань «Підліток», «Канікули», «Літо-2014»:

– Спільно зі службою у справах дітей та відділами освіти проводиться інформаційно-роз'яснювальна робота серед дітей, спрямована на формування правової поведінки, розуміння наслідків вчинення ними протиправних діянь, вчасне надання допомоги батькам та неповнолітнім із метою уникнення в подальшому конфліктів із законом.

Загалом на профілактичних обліках перебуває 182 неповнолітні особи, з них 126 – учні загальноосвітніх закладів, 27 – учні ПТУ, 27 – не працюють і не навчаються та 2 – працюючих. При цьому 29 із них вчинили два і більше адміністративних правопорушення, 81 – оголошено підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, 27 – звільнені від покарання із застосуванням примусових заходів виховного характеру, 38 – засуджені до відбування покарання без позбавлення волі, 5 – потрапили під дію Закону «Про амністію».

– Кількість вчинених кримінальних правопорушень неповнолітніми, які раніше вчиняли злочини, в порівнянні з минулим роком, не змінилася, тож становить 54 злочини, проте зменшилася кількість осіб, які їх скоїли: у 2014 – 30 осіб, а у 2013 – 33 особи, – відзначила Інна Остапович. – При цьому основними причинами вчинення правопорушень є недостатній батьківський контроль, незайнятість підлітків та бажання бути на рівні із тими однолітками, які живуть у забезпечених родинах.

Своєю чергою заступник начальника управління Державної пенітенціарної служби України у Волинській області підполковник Юрій Безушкевич наголосив на необхідності консолідації зусиль усіх зацікавлених служб:

– Необхідно відзначити, що працівники міліції та пенітенціарної служби обмежені у можливостях здійснювати вплив на підлітків, котрі навчаються у школі або училищі, адже наша робота спрямована насамперед на проведення профілактичної роботи. Тож результатом наради має стати розпорядчий документ, у якому буде чітко визначено механізм участі працівників у радах профілактики, які щомісяця відбуваються у навчальних закладах. Це дасть можливість поспілкуватися з підлітком, проаналізувати причини вчинення правопорушення і, звісно, вжити заходи.

Таким чином усі учасники наради одноголосно підтримали необхідність координації діяльності всіх зацікавлених служб при організації роботи щодо контролю за поведінкою обліковців. Окрім того, дійшли консенсусу: до проведення профілактичних заходів із метою попередження протиправної поведінки підлітків необхідно залучати державні, громадські та релігійні організації.

СЗГ УМВС України

у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ