Інформаційно-роз’яснювальна кампанія серед населення сприятиме усвідомленню цінностей,основоположних принципів та ролі НАТО в гарантуванні безпеки України

Інформаційно-роз’яснювальна кампанія серед населення сприятиме усвідомленню цінностей,основоположних принципів та ролі НАТО в гарантуванні безпеки України

19.11.14 17:11 0 646
Представники житомирських засобів масової інформації взяли участь у семінарі на тему: «Проблеми інтеграції України до структур НАТО і висвітлення їх у засобах масової інформації», що проходив в Укртелерадіопресінституті. Перед слухачами виступали голова Комітету Верховної Ради України VII скликання з питань євроінтеграції Григорій Немиря, Надзвичайний і Повноважний Посланник, голова правління фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко, директор фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна, доктор міжнародно-правових відносин Лада Рослицька, віце-президент ліги «Україна-НАТО» Олег Кокошинський, президент Молодіжного центру Атлантичної ради України Оксана Григор'єва.

Експерти наголошують на тому, що на фоні загострення відносин України з Російською Федерацією зростає рівень підтримки НАТО серед громадян нашої держави. Саме тому, особливої уваги потребує проведення інформаційно-роз'яснювальної кампанії для громадян. За словами соціологів, зовнішньополітичні орієнтації українців формуються на основі інформації, яку висвітлюють у мас-медіа. Відтак, картинка на екрані, репортаж на радіо і публікація в газеті чи на інтернет-сайті впливають на розуміння людиною ролі та цінностей НАТО у сучасному світі.

Фахівці вважають, що в нинішніх умовах найкращим способом проведення реформ у нашій державі буде виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і реалізація річних національних програм співробітництва Україна-НАТО. Інтеграція України до Північноатлантичного альянсу допоможе зміцнити довіру Заходу до політичної системи нашої країни та стане гарантією її безпеки і процвітання. У статутних документах НАТО немає вимоги щодо проведення референдуму в країні, яка має намір стати членом цієї організації. Особливої уваги потребує стаття 5 Вашингтонського договору, в якій йдеться про те, що напад на одну країну-члена організації розцінюється як напад на всі країни Альянсу. Окрім цього, у статті 10 задекларована відкритість організації для нових членів, оскільки всі країни, які бажають і можуть взяти на себе відповідальність і зобов'зання, що виникають з Договору, можуть вступити до організації. Таким чином, формальні обмеження для України на шляху до НАТО відсутні.

Сучасним реаліям не відповідає так званий позаблоковий статус України, оскільки у міжнародному праві відсутнє пояснення цього терміну. Наша держава знаходиться між двома потужними системами колективної безпеки НАТО та ОДКБ, тому займати нейтральну позицію країна не може. Експерти сходяться на думці про те, що вступ до Організації Північноатлантичного договору прискорить процес реформування вітчизняних Збройних Сил.

Таким чином, актуальним для представників мас-медіа наразі є завдання проводити потужну інформаційну кампанію, спрямовану в першу чергу на жителів сходу України та представників старшого покоління. А українську молодь варто залучати до участі в програмах обміну та освітніх програмах у країнах-членах Європейського Союзу та НАТО.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: В Закарпатській області у ...

КОМЕНТАРІ