В адмінбудинку облради презентували Європейську ініціативу «Угода мерів» та провели круглий стіл,присвяченій енергетичній сфері

В адмінбудинку облради презентували Європейську ініціативу «Угода мерів» та провели круглий стіл,присвяченій енергетичній сфері

19.11.14 11:42 0 685
«Спроможність міст керувати місцевою енергетикою – основа енергетичної незалежності», вважають організатори заходу. Адже під такою назвою пройшло зібрання для очільників рад базового рівня. У його програмі – презентація самого проекту та енергоменеджменту, виступи на теми «Реформування права власності в житловому секторі та енергозбереження в бюджетній сфері», «Практичний досвід створення адміністративної структури та розробки Плану дій зі сталого енергетичного розвитку українським містом» обговорення практичних кроків та помилок, яких можна уникнути при зменшенні енергоспоживання муніципалітитетами тощо.

Довідково: Угода мерів – провідна ініціатива Європейського Союзу, котра охоплює місцеві та регіональні органи влади, які беруть на себе добровільні зобов'язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях. Слідуючи цим зобов'язанням, підписанти Угоди прагнуть скоротити власні викиди С02 щонайменше на 20% до 2020 року, сприяючи, таким чином, розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя.

З часу свого виникнення в 2008 році, Угода Мерів стала провідною ініціативою заохочення та підтримки місцевих органів влади в Європі та за її межами в процесі розробки та запровадження програм сталого енергетичного розвитку. Завдяки цьому Угода сприяє «зеленому» економічному зростанню та підвищенню якості життя в містах. Яким чином? Шляхом збільшення доступності енергії, створення робочих місць, поліпшення соціального та економічного добробуту, а також боротьби зі зміною клімату. Офіс Угоди Мерів – Схід, який розташований у Львові (Україна), разом з ключовими експертами, які працюють у Києві (Україна), Єревані (Вірменія), Тбілісі (Грузія) та Алмати (Казахстан), надає адміністративну, технічну та інформаційну підтримку одинадцяти країнам: Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Молдові, Таджикистану, Туркменістану, Україні та Узбекистану.

Місцеві органи є найближчим урядовим рівнем для залучення громадян та узгодження суспільних і приватних інтересів. Рішення місцевих органів влади здатні чинити значний і позитивний вплив на якість життя (наприклад, доступні енергетичні послуги, чисте повітря) та економічну динаміку в місті. Міста, містечка та інші міські території відіграють вирішальну роль у зменшенні негативних наслідків зміни клімату, оскільки на їхню долю випадає понад 70% викидів С02 у світовому масштабі.

Угода Мерів – це не “просто чергова кампанія”, а серйозне зобов'язання з боку місцевих органів влади, яке базується на надійних та таких, що піддаються кількісній оцінці, цілях у сфері енергетики й пом'якшення наслідків зміни клімату. Зобов'язання міст та просування в напрямку досягнення цілей строго контролюються Об'єднаним дослідницьким центром – внутрішньою науковою службою Європейської Комісії. Все це робить Угоду Мерів унікальною ініціативою, яка заохочує дії на місцевому рівні відповідно до національних пріоритетів.

В рамках свого добровільного зобов'язання міста розширюють політичний та адміністративний досвід, необхідний для впровадження місцевої політики сталого енергетичного розвитку та подання Плану дій зі сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР) до Офісу Угоди Мерів в Брюсселі. Цей всеохоплюючий огляд основних заходів із сталого енергетичного розвитку подається протягом року після підписання Угоди. ПДСЕР є стратегічним планом досягнення амбітних цілей у сфері енергетики і клімату на місцевому рівні. Станом на лютий 2014 року було представлено більше 3 300 ПДСЕР, з яких було прийнято більше 1 800.

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Дилема бурштинових ...
Наступна новина: Зведений загін волинських ...

КОМЕНТАРІ