У Львові у «Тюрмі на Лонцького» презентуватимуть книгу спогадів про Голодомор

У Львові у «Тюрмі на Лонцького» презентуватимуть книгу спогадів про Голодомор

20.11.14 09:26 0 691
22 листопада, у День вшанування пам'яті жертв геноциду – Голодомору 1932-33 років в Україні, у Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» презентуватимуть повість емігранта українського походження Кузьми Каздоби «Заметений шлях», що повертає в далекі 30-ті роки XX століття.

Про це повідомляє прес-служба ЛМР.

«Хто розповів світові про українських хліборобів, винищених геноцидом та запроторених в час колективізації за межі України?», – відповідь на це та інші питання можна почути на зустрічі із упорядниками першого факсимільного видання в Україні книжки «Спогадів про хресну дорогу розкуркулених» – заступником голови Товариства наукових викладів ім. Петра Могили Богданом Горбовим та директором Музею історії НУ «Львівська Політехніка» Анною Кос.

Автор повісті, уродженець хутора Новий Ставок біля села Гарбузинка на Миколаївщині, описує події, які пережили і вистраждали його родина та сотні тисяч українських селян-хліборобів, майно та господарства яких в роки колективізації конфіскували. А людей насильно депортували на Північ, на лісозаготівлі та спецпоселення – «селища мук і смерті».

«Олександр Солженіцин вважав, що про страхітливі репресії супроти українського селянства світ не дізнається, бо селяни – неписьменні і спогадів про своє життя не залишають. Та Кузьмі Каздобі було призначено вижити, щоб написати спогади про пережите й почуте, подавши безліч достовірних даних, уривків з листів від рідних тощо», – наголошує Анна Кос.

Початок презентації – о 15:00. Вхід вільний.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області у ...
Наступна новина: Вінниччина попрощалася з ...

КОМЕНТАРІ