Премію Джеймса Мейса отримав Валентин Торба

Премію Джеймса Мейса отримав Валентин Торба

20.11.14 11:05 0 699
Премію «За громадянську позицію в галузі публіцистики» імені Джеймса Мейса, яку щороку вручає газета «День» у дні відзначення роковин Голодомору отримав Валентин Торба.

«Валентин був нашим читачем давно, але близько познайомились ми тоді, коли він надсилав свої «Катакомбні записки». І це був голос дуже мужньої людини, яка не змирилася з обставинами і в якої була чітка громадянська позиція», – сказала засновниця премії, головний редактор газети «День» Лариса Івшина.

Премія Джеймса Мейса присуджується авторам нових публіцистичних творів у галузі журналістики, що сприяють утвердженню історичної пам’яті народу, його національної самосвідомості й самобутності, визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом проти українців. Переможцем Валентин Торба став, обігнавши двох своїх конкурентів, передає Радіо Свобода.

«Писати для мене було не хобі. Це було рятування. У тій ситуації, в якій ми опинилися в Луганську, мало зберегти себе фізично, треба ще зберегти себе як людину, як особистість. І коли ти спостерігаєш істину, ти хочеш донести її до сусіда, до бабці, яка сидить на третьому поверсі з одним огірком, до українців на західній Україні, до росіян. Це був місяць випробувань, коли я відчув, як це не мати можливості висловитись. Ми згадуємо про Голодомор 33-го року, але я ніколи не міг подумати, що прийде час – і українці знову будуть гинути на своїй землі, не на Соловках, не в Чечні, а за десять кроків від своєї хати. А українців убивають за національною ознакою, тому ми не просто постгеноцидне суспільство, геноцид здійснюється зараз», – каже переможець.

У попередні роки лауреатами премії стали публіцисти Ігор Лосєв, Ігор Сюндюков, Сергій Грабовський та Олександр Палій. Минулого року премію здобули одразу два автори: Петро Кралюк та Володимир Бойко.

Джеймс Мейс відомий терміном «Україна як постгеноцидне суспільство» і є автором ідеї «Запали свічку». Саме завдяки його дослідженням світ дізнався про Голодомор в Україні.

Цими вихідними вшановуватимуть пам’ять жертв голодоморів в Україні, через які померли мільйони людей.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку 3 грудня - ...
Наступна новина: Житомирщина: на честь ...

КОМЕНТАРІ