Єпископа-ординарія Києво-Житомирської дієцезії Римо-Католицької Церкви Яна Пурвінського привітали з 80-річним ювілеєм

Єпископа-ординарія Києво-Житомирської дієцезії Римо-Католицької Церкви Яна Пурвінського привітали з 80-річним ювілеєм

20.11.14 09:06 0 812
У Житомирі з ювілеєм привітали непересічну особистість – єпископа-ординарія Києво-Житомирської дієцезії Римо-Католицької Церкви Яна Пурвінського. З нагоди його 80-річчя у кафедральному костелі Святої Софії відбулося урочисте богослужіння.

Ян Пурвінський народився 19 листопада 1934 року в місті Долна (Латвія). Священицькі свячення отримав 13 квітня 1961 року у Ризі, а єпископські – 4 березня 1991 року у Житомирі. Він став справжнім моральним авторитетом для житомирських вірян. Адже не побоявшись переслідувань, священик покинув Батьківщину та приїхав до здебільшого атеїстичної на той час України, аби проповідувати Слово Боже. Так, ущерть заповнений прихожанами храм, велика кількість покликань до священицького служіння, численні рухи Римо-Католицької Церкви – це плід багаторічної духовної праці Яна Пурвінського.

Від голови облдержадміністрації шанованого архієрея привітав т. в. о. заступника голови облдержадміністрації Ярослав Лагута: «Ми всі знаємо та цінуємо Вас як відомого релігійного діяча, мудрого проповідника, душевну і світлу людину, котра взяла на себе відповідальну місію пастирського служіння. У цей урочистий день бажаємо Вам міцного здоров'я, хай будуть щедрими плоди Вашої багатогранної діяльності, а Ваше блаженне слово наповнює людські серця любов'ю, укріплює віру і дарує надію. Адже найціннішим внеском у скарбницю справ Божих є зігріті Вашою добротою людські серця, спасенні душі та благії діла, які гідно оцінені державою і церквою».

Разом із тим, посадовець акцентував, що у непрості для України часи, надзвичайно важливим є збереження духовності та культури нації.

«Саме тому нашому ювіляру Яну Пурвінському ми перш за все бажаємо міцного здоров'я, аби він мав сили ще й надалі нести людям те добро і світло душі, які вже протягом багатьох років випромінює його постать. І його внесок у розвиток духовності Житомирщини є справді неоціненним», – зазначив Ярослав Лагута.

До того ж, зі своїми побажаннями до Яна Пурвінського звернулися голова обласної ради Віталій Француз і заступник Житомирського міського голови Олександр Бочковський. Теплі слова на адресу ювіляра прозвучали і від Генерального Консула Республіка Польща у Вінниці Кшиштофа Свідерека.

Пастора житомирських католиків привітали архієпископ-ординарій Києво-Житомирської дієцезії Римо-Католицької Церкви Петро Мальчук, Голова Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук, архиєпископ і митрополит Івано-Франківський Української Греко-Католицької Церкви Володимир Війтишин, єпископ-ординарій Одесько-Сімферопольської дієцезії Римо-Католицької Церкви Броніслав Бернацький, єпископ-ординарій Кам'янець-Подільської дієцезії Римо-Католицької Церкви Леон Дубравський, єпископ-ординарій Луцької дієцезії Римо-Католицької Церкви Віталій Скомаровський, єпископ-ординарій Харківсько-Запорізької дієцезії Римо-Католицької Церкви Мар'ян Бучек, ректор Ворзельської семінарії Ян Сліповронський. На заході також були присутні ченці і черниці численних римо-католицьких орденів.

Довідково. Душпастирську діяльність Ян Пурвінський розпочав на посаді вікарія в Даугавпілсі. Пізніш працював настоятелем в Даугавпілсі, Краславлі, Індрі. На прохання католицької громади м. Житомира і за узгодженням з кардиналом Юліаном Вайводсом 2 серпня 1977 року він призначений вікарієм Житомирського кафедрального собору Святої Софії. В 1981 р. призначений єпископським вікарієм України і Молдавії. Після смерті ксьондза Станіслава Щипти Ян Пурвінський зайняв посаду настоятеля кафедрального храму. 16 січня 1991 року Папа Йоан Павло II призначив його Єпископом відродженої Житомирської дієцезії. Посвячення відбулося 4 березня 1991 року в Житомирі в соборі святої Софії.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Хмельниччині відео з ...
Наступна новина: Львівські правоохоронці ...

КОМЕНТАРІ