Мліція Закарпаття радить,як не стати жертвою шахраїв

Мліція Закарпаття радить,як не стати жертвою шахраїв

21.11.14 09:20 0 693
«Шахрайство - це заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою, – каже заступник начальника Хустського МВ УМВС – начальник слідчого відділення підполковник міліції Василь Гричка.

- Василю Васильовичу, яка стаття Кримінального кодексу передбачає відповідальність за шахрайство?

-Ст.190 Кримінального кодексу України. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років. Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна. Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки – карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

-Скільки шахрайств зареєстровано з початку року працівниками міліції Хуста, наведіть кілька прикладів?

- З початку року нами зареєстровано 65 шахрайств. На одному з підприємств службові особи шахрайським способом заволоділи коштами в сумі більше 18 тисяч євро. Працівник іншого підприємств за кругленьку суму запропонував свої послуги, гроші від людей взяв, а обіцянку не виконав. Житель Хуста на банківську карточку переказав близько двох тисяч гривень за велосипед і досі немає ні грошей, ні велосипеда. Інший житель Хуста за дизельне паливо виманив гроші в сумі близько 22 тисяч гривень. Житель Черкаської області виманив від місцевого підприємця 40 тисяч доларів, а тепер зустрічі з ним уникає. Ще можна багато таких прикладів навести.

- Як уникнути шахрайства в Інтернеті?

- Найпоширенішими видами шахрайства є купівля товарів, розміщених на дошках оголошень, в Інтернет-магазинах, на Інтернет-аукціонах, так би мовити, по системі скидок чи у передсвяткові дні, за системою передоплати коштів за замовлений товар. Все це дає умови для шахраїв не дотриматись угоди покупки. Кількість таких випадків зростає з кожним днем. Попередженням даного виду шахрайства є проведення розрахунку тільки після того, як ви отримаєте товар і впевнитесь, що замовлений вами товар відповідає вашому бажанню та якості.

- Надайте декілька порад, як людям не стати жертвою шахрая?

- Не впускайте сторонніх у своє житло. Не довіряйте незнайомцям, що пропонують допомогу. Використовуйте тільки відомі Інтернет-магазини й Інтернет-аукціони, які мають добру репутацію. Розраховуйтеся за товар тільки після його надходження. Використовуйте ресурси, якими користувалися ваші знайомі, родичі, що отримали замовлений товар і у них немає скарг на нього.

- Якщо людину ошукали , куди їй потрібно звернутись?

- Вона повинна вчасно звернутися до правоохоронних органів; зберегти всю інформацію про особу, з якою контактувала під час здійснення домовленостей про продаж чи покупку товару, а також зберігати документи, що підтверджують перерахунок коштів.

Агнеса Куртяк

Хустський МВ УМВС
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: На Тернопіллі проведено ...

КОМЕНТАРІ