Ґудзяк: Україна сплатила високу ціну за європейський вибір і далі її платить у війні на Донбасі

Ґудзяк: Україна сплатила високу ціну за європейський вибір і далі її платить у війні на Донбасі

21.11.14 10:27 0 813
Від першої миті Майдану розпочалося фундаментальне українське прозріння. Зараз перед багатьма стоїть питання як перенести ту нову якість, здобуту на Майдані, у щоденне життя.

Про це пише єпископ УГКЦ у Франції, країнах Бенілюксу та Швейцарії, президент Українського католицького університету Борис Ґудзяк у статті ?»Річниця Революції Богом даної Гідності: На цьому будуймо і цього не забудьмо» на сайті LB.ua.

На його думку, революція гідності, першу річницю якої ми відзначаємо, показала, що іноді для зміни достатньо кількох відповідей «Буду!» під постом на Facebook відомого журналіста та декілька десятків студентів у Львові, які домовилися вийти з невеличким протестом у солідарності з Києвом. В цю першу ніч у львівських навіть не було прапора Європейського Союзу і довелося позичати у сусідньому готелі, не було плакатів та інших атрибутів протесту.

Ті, перші, не знали, скільки збереться людей, не знали, що буде жорстокий розгін вночі на 30 листопада, що ще через тиждень їх збереться мільйон, що Майдан стоятиме цілу зиму в найжорстокіші морози і в найстрашніші ночі, не знали, що Майдан досвідчить протистояння на Грушевського і жорстокий штурм 18 лютого, що Майдан палатиме і оплакуватиме своїх героїв. Вони не знали, що їх протест здивує світ, про жертву, що їх чекає, але й не знали про перемогу – що наляканий їхньою безстрашністю, Янукович тікатиме вночі зі своєї фортеці Межигір’я, яка роками здавалася неприступною.

«Зима, що нас змінила, дарувала нам багато пережиттів – радісних і величних, трагічних і болісних. Для кожного це була особлива зима. Протягом наступних тижнів і місяців будуть нагоди згадувати і по-новому переживати події Майдану – спів і світло ліхтариків та біль втрат, проте зараз я хочу зупинитися на тих, перших, які вийшли на Майдан Незалежності з простим гаслом «Янукович, підпиши!». Вони не дали всім нам «проковтнути» образу через втрачені надії і голосно заявили, що обманювати власний народ не можна», – пише Ґудзяк.

За його словами, ці мрійники всім сказали, що може і має бути інакше: «Їм вдалося перемогти ДНК страху, яка довго формувала хромосоми нашої народної тотожності після усіх воєн, терорів, Голодоморів, яка вчила пристосовуватися, не давала сміливо діяти і заважала довіряти іншим. Вони це здолали. Вийшли на Майдан, де потім усі разом побудували «ідеальне місто» взаємодопомоги і солідарності, з власними самообороною, медичною службою, бібліотекою і університетом».

«Як купка людей змогла вистояти серед страху і смерті навіть тоді, коли були готові змиритися, властиво здатися, українські і європейські лідери. Це – знак від Бога. Слід це усвідомлювати і доносити до якнайширшого кола людей, які через це таїнство і самі ставатимуть шляхетнішими», – пише владика.

Також він наголошує, що Україна заплатила високу ціну за свій європейський вибір на Майдані і продовжує платити у війні на Донбасі: «Ця ціна показує нам, що ми здобуваємо щось прецінне, що не вимірюється безвізовим режимом чи зоною вільної торгівлі. Ми відвойовуємо власну розтоптану гідність, Богом нам дану і свідчимо про неї світові».

На думку Ґудзяка, з реакції багатьох європейських країн, з того, як довго і складно вони вирішують питання санкцій щодо Росії, як довго вагаються між підтримкою цінностей і фінансовими аргументами, стає зрозуміло, що перед українцями ще довгий шлях паломництва, яке «необхідне не лише нам самим, але й цим європейцям, які призабули ідеали, на яких побудована Європа».

Водночас владика нагадує, що Україні також варто виконати «домашнє завдання».

«Зараз перед багатьма стоїть питання як перенести ту нову якість, яку ми досвідчили на Майдані, в наше щоденне життя. Як вповні перейти з нашої корумпованої, зраненої, посттоталітарної, постгеноцидної, постколоніальної ситуації на «територію гідності», яка формуватиметься не лише на Майдані, а й в політиці, економіці, громадських рухах. Очевидно, що повинні бути структури, команди і все те, що необхідне для ефективних змін. Але потрібно і те, що ми побачили і не сміємо забути», – пише він.

За його словами, від першої миті Майдану розпочалося фундаментальне українське прозріння. Так чи інакше, свідомо чи несвідомо, як народ і суспільство, просто як особи, ми почали по-новому розуміти таїнство буття.

«Раціоналізм і матеріалізм, модерні постулати, на яких побудовані не лише глобальний міжнародний політичний лад і економіка, але й масова свідомість і поп-культура, виявилися завузькими, щоб передбачити те, що сталося. Те, що сталося – це плід віри, не простих обчислень. Безумна чиста жертва, яка у Бозі належно оцінена, нерідко може діяти потужніше від капіталу і сили.

Щонічне чування, і щогодинна молитва на Майдані властиво були тим, що в’язало світло одного дня з другим, віче з вічем, брата з братом, сестру з сестрою і остаточно людину з Богом, який вділив їй свою гідність. На цьому будуймо і цього не забудьмо», – підсумовує Ґудзяк.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Нетрадиционные методики ...
Наступна новина: В Житомирській області у ...

КОМЕНТАРІ