Управління ДСНС у Чернівецькій області нагадує,що людський фактор – основна причина виникнення пожеж

Управління ДСНС у Чернівецькій області нагадує,що людський фактор – основна причина виникнення пожеж

22.11.14 17:33 0 687
Рятувальники Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області постійно проводять профілактичну роботу з людьми щодо недопущення виникнення пожеж. Проте, попри всі зусилля рятувальників, чимало людей не роблять висновки з чужих помилок і вчаться лише на своїх. Найчастіше саме через власну необережність виникає трагедія, уникнути якої можна було б, якби люди дотримувалися елементарних правил безпеки.

З початку 2014 року у Чернівецькій області сталося 594 пожежі, основною причиною виникнення яких і надалі залишається «людський фактор». Так, лише за останні 2 тижні в області сталося 34 пожежі. Кожного громадянина, якого торкнулася біда, в майбутньому навіть не потрібно переконувати про важливість дотримання правил пожежної безпеки.

Проте найгірше те, що наслідки пожеж не завжди можна оцінити матеріально. Порушення правил пожежної безпеки може обходитися найдорожчою ціною – життям людини. У цьому році на пожежах передчасно обірвалося життя 24 мешканців області, з яких 2 дитини. Ще 18 громадян були травмовані. До трагічних випадків призводило паління в ліжку, необережне поводження з вогнем, порушення правил користування пічним опаленням та обігрівальними приладами. Так, у листопаді в Чернівецькій області внаслідок пожеж загинуло 2 буковинців. У селі Репужинці Заставнівського району загинув чоловік 1976 року народження, а в Росошани Кельменецького району пожежа забрала життя 58-річного чоловіка. В обох випадках до смерті людей призвела їх звичка куріння в ліжку. Як правило, такі пожежі стаються вночі і на випадок їх виявлення, вогонь або дим поширюється по всій кімнаті, тож врятувати людські життя вже немає змоги.

Тому, для того, щоб не допустити подібних випадків, потрібно дотримуватися правил безпеки. Пам’ятайте, що запалена цигарка має температуру до 900ºС , а час її тління становить від 4 до 10 хвилин. Цього достатньо для загорання речей, на які може потрапити недопалок. Виявити таку пожежу на початковій стадії практично неможливо.

Окрім того, в холодну пору року різко збільшується кількість пожеж, спричинених порушенням правил пожежної безпеки при експлуатації електромережі. Це пояснюється тим, що люди для обігрівання власних помешкань використовують саморобні електричні прилади, які є потужними струмоприймачами. Внаслідок цього електромережа, особливо в оселях старої забудови, просто не витримує навантаження. Тому, для того, щоб в оселі не виникало пожеж, громадянам слід дотримуватися правил безпеки під час користування електроприладами. Не залишайте без нагляду увімкненими в розетку електроприлади. Пам’ятайте, що використання електричних приладів не за призначенням або невміле користування ними може призвести до пожежі.

Обігріваючі свої оселі, особливо в сільській місцевості, люди часто порушують правила пожежної безпеки при експлуатації печей. А це спричиняє виникнення пожежі. При користуванні пічним опаленням також слід дотримуватися правил безпеки, адже через їх порушення людина може отримати отруєння чадним газом, адже він з’являється всюди, де проходить процес горіння. Тривала дія чадного газу може призвести до смерті. Тому не користуйтеся піччю, в якій утворилися тріщини. Не використовуйте для розпалення печей легкозаймисті речовини. Не можна залишати доглядати за пічним опаленням дітей. Забороняється розміщувати меблі ближче 1 метра до печі та залишати поблизу легкозаймисті речі.

Попри всі зусилля та заходи рятувальників щодо важливості дотримання правил пожежної безпеки, запобігти біді можна буде лише тоді, коли люди самі збагнуть наскільки це важливо. Навчити правил безпеки можна, а ось чи дотримуватися їх чи ні, це власний вибір кожного.

Прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: На Тернопіллі у ТНПУ ім. В. ...

КОМЕНТАРІ