Волинська облрада просить негайно врегулювати ситуацію з позичальниками кредитів в іноземній валюті

Волинська облрада просить негайно врегулювати ситуацію з позичальниками кредитів в іноземній валюті

22.11.14 12:03 0 714
21 листопада 2014 року депутати Волинської обради ухвалили звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України та депутатів Верховної Ради України щодо ситуації, у якій опинилися громадяни України, які є позичальниками за кредитами в іноземній валюті. Автором проєкту звернення є депутат Волинської обради від Всеукраїнського об'єднання "Свобода", перший заступник облради Олександр Пирожик.

Депутати Волинської обласної ради висловлюють глибоку стурбованість тим, що девальвація національної валюти України, що відбулася у 2014 році, ставить громадян України, які є позичальниками за кредитами в іноземній валюті, у скрутне матеріяльне становище, через яке більшість із них не можуть належним чином виконувати свої зобов'язання перед банками.

Як йдеться у документі, перший крок, у вигляді накладення мораторію на стягнення майна, наданого як забезпечення таких кредитів, уже зроблений. Водночас відсутність чіткої позиції найвищих органів державної влади щодо подальшого вирішення цього питання призводить до того, що позичальники масово відмовляються від подальшого погашення валютних кредитів, чим ще більше погіршують своє становище.

Окрім того, така відмова від оплати по валютних кредитах неминуче негативно відобразитися на банківській системі нашої держави. Зрештою, крім іпотечних кредитних договорів, укладена також значна кількість договорів, які не забезпечені заставою, проте статус позичальників яких не відрізняється від статусу позичальників за іпотечними кредитами.

Волинська облрада просить Президента України, Кабінет Міністрів України, депутатів Верховної Ради України невідкладно вирішити на законодавчому рівні питання щодо:

– врегулювання статусу всіх позичальників фізичних осіб, які отримали кредити у іноземній валюті;

– проведення обов'язкової конвертації валютних кредитів у гривневі;

– продовження дії мораторію на стягнення майна на трирічний строк;

– повного припинення зобов'язань позичальників, які передали банку предмет іпотеки;

– обов'язкового списання позичальникам штрафних санкцій за відповідний період;

– заборони банкам переуступки права вимоги по кредитним договорам небанківським установам;

– звільнення позичальників від сплати податку в зв'язку зі списанням банками боргу за валютними кредитами;

– визначення особливого статусу позичальників, які брали кошти на лікування, втратили працездатність чи є спадкоємцями померлих позичальників.

Про це повідомили в прес-службі Волинської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: LED подсветка для кухни и ...
Наступна новина: Чернігів: 21 листопада – ...

КОМЕНТАРІ